неделя, 1 ноември 2020 г.

Телешки стек с гъбен сос от сърнели

 


Продукти:

Телешки стек по свой избор

За соса

2 с.л. олио
50 г пушена шарена сланина, ситно нарязана
1 глава лук ситно нарязан
200-300 г свежи гъби, в случая сърнели или около 150 г печурки
2 клончета мащерка
1–2 с.л.  брашно
50 мл сухо бяло вино
10 г сушени манатарки, накиснати в 250 мл вода и пасирани
150 г прясна сметана
сол, черен и червен пипер
1 щипка захар
25 г краве масло


Начин на приготвяне:

На мръвката няма да се спра днес изобщо, защото всеки би трябвало вече да знае как се пържи телешки стек, а който все пак е забравил може да погледне в предните ми рецепти или да попита.

Гъбките са повода днес за тази рецепта, защото набрахме съвсем неочаквано една кошница свежи сърнели.

И така, една класическа вкусна рецепта за гъбен сос, който навсякъде пасва:

Първо накисваме сушените гъби в гореща вода и ги пасираме в нея. Запържваме сланинката заедно с лука и ги слагаме настрана да почакат.

В същия тиган запържваме гъбите. Ако използвате печурки е лесно, защото ги врътваме само набързо, но при опита със сърнелите се оказа, че от препълнен тиган остават само една шепа на дъното. После разбъркваме точно една минута с брашното.

Сега заливаме с виното и изчакваме да се изпари алкохола. Добавяме бульона, сметаната, сланината и лука, подправяме със сол, пипер, мащерка и щипка захар, а накрая монтираме и маслото.

По желание добавете и една скилидка ситно нарязан чесън, но само, ако сте му фен като мен.

Накрая заливаме със сочето стека и разбира се снимаме за следните поколения.


Няма коментари:

Публикуване на коментар