неделя, 8 август 2021 г.

Телешка томахавка със сос Шатобриан

.

 

Продукти:

1 говежда томахавка

100 мл бяло вино
150 мл телешки бульон
100 г студено масло
2 ситно нарязани глави лук шалот
1 шепа гъби или гъбени пънчета
1 клонче нарязан естрагон-листа

Сол, черен пипер и  сок от лимон



Начин на приготвяне:

Този път реших да оженя грубата първичност на една говежда томахавка с финия вкус на един френски сос Шатобриан. Резултат: Невероятно вкусна сватба стана! Ето го соса:

Кипваме виното заедно с бульона, добавяме лука и гъбите и редуцираме да една трета. Прецеждаме, добавяме студеното масло и естрагона. Овкусяваме със сол, черен пипер, няколко капки лимон и продължаваме с мръвката.

Измиваме я,  подсушаваме и цепваме страничния кант с леки разрези във вид на "XXXX",  за да не се деформира при печене.

Намазваме месото с малко мазнина, забождаме на най-дебелото място термометъра и хвърляме после на грила, който предварително сме подгряли на най-високата температура, на която е способен.

 


Пече се като кебапче: Върти се често и сръчно от всички страни, докато се получи желаната вкусна коричка. Ако вътрешната температура от 64°- 66°C все още не е достигната, преместваме томахавката на горната скара и допичаме индиректно, като внимаваме да не я съсипем от печене.



Ами това е. Запрятвайте ръкави и да ви е сладко!




 

Няма коментари:

Публикуване на коментар