Продукти:
1 говежда томахавка
100 мл бяло вино
150 мл телешки бульон
100 г студено масло
2 ситно нарязани глави лук шалот
1 шепа гъби или гъбени пънчета
1 клонче нарязан естрагон-листа
Сол, черен пипер и сок от лимон
Начин на приготвяне:
Този път реших да оженя грубата първичност на една говежда томахавка с финия вкус на един френски сос Шатобриан. Резултат: Невероятно вкусна сватба стана! Ето го соса:
Кипваме виното заедно с бульона, добавяме лука и гъбите и редуцираме да една трета. Прецеждаме, добавяме студеното масло и естрагона. Овкусяваме със сол, черен пипер, няколко капки лимон и продължаваме с мръвката.
Измиваме я, подсушаваме и цепваме страничния кант с леки разрези във вид на "XXXX", за да не се деформира при печене.
Намазваме месото с малко мазнина, забождаме на най-дебелото място термометъра и хвърляме после на грила, който предварително сме подгряли на най-високата температура, на която е способен.
Пече се
като кебапче: Върти се често и сръчно от всички страни, докато се получи
желаната вкусна коричка. Ако вътрешната температура от 64°- 66°C все
още не е достигната, преместваме томахавката на горната скара и допичаме
индиректно, като внимаваме да не я съсипем от печене.
Ами това е. Запрятвайте ръкави и да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар