.
Продукти:
1 кг свински гръб с кожата, без кости
330 мл тъмна бира
400 мл месен бульон
1 ябълка, почистена и нарязана на осминки
2 глави лук, нарязан на четвъртинки
2 моркова грубо нарязани
1 корен магданоз
1-2 цели глави чесън, грубо почистени
1 ч.л. счукан кимион
1 ч.л. счукани семена от резене
1 ч.л. счукан черен пипер
3 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Целта на начинанието е да приготвим месото с хрускава кожичка. Това всеки си мисли, че просто го може, но все пак не на всеки му се отдава. Ето така на всеки ще се получи:
Поставяме мръвката с кожата надолу за десетина минути на парна баня. Нищо сложно, но който не знае, да попита чичо Гугъл как точно се прави.
Подсушаваме старателно и нарязваме в кожата с нож за мокет нещо от геометрията, като внимаваме да не е много дълбоко. Счукваме подправките, смесваме със солта и натриваме мръвкта хубаво с тях.
Сега хвърляме зеленчуците в един пръстен съд, заливаме с половината от бульона и поставяме месото отгоре. Печем на 170°C един час и вдигаме температурата на 220°C, а който има грил-функция да си я вкючи. Доливаме остатъка от бульона и печем още 15-20 минути, докато кожичката ни заприлича на пуканка. В никакъв случай не поливайте с нещо кожата, ако искате после да хруска!
Така. Сега е почти готово.
Отделяме соса и го загряваме на котлона. Доливаме бирата, колкото и да ни се свиди и редуцираме 5-10 минути. Овкусяваме със сол и пипер, а може и с малко индийско орехче.
Сгъстяваме с нишесте по желание и сервираме с варени картофи, кнедли или просто с хляб, ако ви е достатъчна заигавката.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар