петък, 25 март 2022 г.

Печено свинско с хрупкава кожичка и бирен сос

 .

 

Продукти:

    1 кг свински гръб с кожата, без кости
    330 мл тъмна бира
    400 мл месен бульон
    1 ябълка, почистена и нарязана на осминки
    2 глави лук, нарязан на четвъртинки
    2 моркова грубо нарязани
    1 корен магданоз
    1-2 цели глави чесън, грубо почистени
    1 ч.л. счукан кимион
    1 ч.л. счукани семена от резене
    1 ч.л. счукан черен пипер
    3 ч.л. сол



Начин на приготвяне:

Целта на начинанието е да приготвим месото с хрускава кожичка. Това всеки си мисли, че просто го може, но все пак не на всеки му се отдава. Ето така на всеки ще се получи:

Поставяме мръвката с кожата надолу за десетина минути на парна баня. Нищо сложно, но който не знае, да попита чичо Гугъл как точно се прави.

Подсушаваме старателно и нарязваме в кожата с нож за мокет нещо от геометрията, като внимаваме да не е много дълбоко. Счукваме подправките, смесваме със солта и натриваме мръвкта хубаво с тях.

Сега хвърляме зеленчуците в един пръстен съд, заливаме с половината от бульона и поставяме месото отгоре. Печем на 170°C един час и вдигаме температурата на 220°C, а който има грил-функция да си я вкючи. Доливаме остатъка от бульона и печем още 15-20 минути, докато кожичката ни заприлича на пуканка. В никакъв случай не поливайте с нещо кожата, ако искате после да хруска!

 Така. Сега е почти готово. 

Отделяме соса и го загряваме на котлона. Доливаме бирата, колкото и да ни се свиди и редуцираме 5-10 минути. Овкусяваме със сол и пипер, а може и с малко индийско орехче.

Сгъстяваме с нишесте по желание и сервираме с варени картофи, кнедли или просто с хляб, ако ви е достатъчна заигавката.

Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар