.
За варенето на аспержите
1 ч.л. сол
1 щипка захар
сока на 1/2 лимон
1,5 кг бели аспержи, изчистени и нарязани на по 3-4 см
100 г бекон, ситно нарязан
500 г почистени едри скариди
1 люта чушка (чили), ситно нарязана
1 шепа мечи лук (левурда) или една скилидка чесън, ситно нарязани
120 мл хубаво сухо бяло вино
сол и черен пипер на вкус
настърганата кора на половин лимон
1 шепа магданоз, ситно нарязан
Начин на приготвяне:
Едни от най-вкусните аспержи, които някога съм хапвал. Не се учудвайте никак, ако след ядене ви липсват няколко пръста. И така, да не си губим времето, а да побързаме с гладните.
Стопяваме в тигана маслото, разбъркваме със солта и захарта и загряваме с лимоновия сок. Добавяме аспержите и похлупваме за 10 минути, а после ги изсипваме в гевир и ги отцеждаме.
Отделно запържваме в зехтина леко бекона. Добавяме скаридите и ги загряваме до вкусно червено. Поръсваме с лютата чушка и левурдата, добавяме аспержите и разбъркваме като подхварляме леко.
Сега гасим с виното и изчакваме малко, докато се изпари миризмата на алкохола. Доовкусяваме, ако решим, че е нужно. Гарнираме с резенчета лимон и поръсваме с всичко останало.
Обезателно сервирайте с препечени филийки от багета, натъркани с чесън! Ще ви благославят.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар