Продукти:
2 бр. патешки гърди
Сол и черен пипер
За соса:
3 с.л. олио
1 глава лук, нарязан на полумесеци
1 с.л. брашно
2 с.л. соев сос
400 мл фонд от дивеч
2 с.л. грубо счукани зърна кафе
Черен пипер за овкусяване
4 с.л. студено краве масло
За гарнитурата:
2 с.л. краве масло
Цикория, разрязана по дължина и по половинка на порция
Сол и черен пипер
2 с.л. пудра захар
Сок от един голям портокал
Нар за гарниране
Начин на приготвяне:
Като начало нарязваме с хирургическа точност патешката кожа на малки ромбоиди, като внимаваме много да не нараним месото отдолу.
Това, че преди това сме го измили, изрядно подсушили, почистили от ципите и жилите, темперирали и опърлили кожата, няма да споменавам. Освен това някой също се е сетил и да подгрее фурната на 180°С.
Сега поставяме мръвката на средно силен огън без допълнителна мазнина с кожата надолу в тигана, а след 5-6 минути се сещаме да я обърнем. Любуваме се на красиво препечената кожичка точно 2 минути и преместваме съда във фурната.
Там го оставяме десетина минути, като се стремим да достигнем 63°С вътрешна температура на готовност.
През това време приготвяме соса.
За целта глазираме в олиото лука и го разбъркваме около една минута с брашното.
Добавяме соевия сос и заливаме постепенно с фонда. Като се редуцира на 1/3 разбъркваме с кафето, махаме от огън и го оставяме похлупен 5 минути да си помисли.
После прецеждаме с цедка, сгъстяваме, ако е нужно до желаната консистенция с нишесте и разбъркваме вътре маслото. Опитваме и доовкусяваме.
Като ни свирне месцето, че е готово, го оставяме да се отпусне на изключена и отворена фурна, докато се справим с цикорията.
Нея солим и поръсваме с черен пипер, поставяме в горещото масло с разреза надолу, поръсваме със захарта и я заливаме с портокаловия сок. Като намалее сока на 1/3 я обръщаме и изчакваме да се изпари почти напълно. Сокът, цикорията още ни трябва.
И така, сега остава само да сглобим тези три стъпки и да се порадваме на резултата.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар