Продукти:
2-3 необелени глави лук, разрязани на половина
Няколко грубо нарязани необелени моркова, пащърнак и глава целина, толкова, колкото да покрият дъното на съда за печене
Една коледна пуйка, според размера на фурната
Една шепа меко краве масло
Сол и черен пипер
Тънки ленти сланина за покриване на птицата
Една памучна кърпа, която после може да хвърлите
Бяло вино
1/2 л зеленчуков бульон
Птичи фонд
Около 80 г студено масло на кубчета за соса
Начин на приготвяне:
Много хора не обичат пуйка, само защото била суха. Това не е вярно. За пуйката казват, че има 7 вида месо и ако я искате сочна, пригответе я по следния начин.
Намазваме птичката обилно с краве масло и добре я поръсваме от вън и от вътре със сол и черен пипер.
Поставяме я върху лука и грубо нарязаните зеленчуци, и я налагаме с тънки ленти сланина.
Напояваме една памучна кърпа без да ни се свиди с бяло вино и покриваме пуйчето с нея. Наливаме около 200 мл зеленчуков бульон в съда и печем 10 минути в подгрята на 180°С фурна.
После намаляме огъня на 150°С и печем около 3,5 часа, като през това време поливаме на смени кърпата ту с бульон, ту с бяло вино, за да не изсъхва.
При 60°С вътрешна температура на филето махаме кърпата и запичаме на включен грил до максимум 70°-75°С.
За соса прецеждаме бульона от печенето, доливаме фонд до нужното ни количество и го кипваме. Сгъстяваме с малко нишесте и доовкусяваме, ако е нужно, а после изключваме котлона и монтираме вътре студените бучки масло.
За количеството пресметнете около 150 мл сос на гладен човек. Помислете също и за това, че една пуйка не свършва никак лесно.
Ами това е.
Аз направих плънка от ориз с горски гъби, магданоз, черен пипер, лук и пушена сланина, но ако не искате плънка, стожете в птичката няколко надупчени цели лимони, уплътнени с мащерка, риган или розмарин по желание.
За гарнитура, разбира се кнедли.
Да ви е сладко! Ще има да разказвате колко сочна пуйка сте хапвали!
Беше изключително вкусна и сочна, жалко че оставихме "пръжките" да омекнат.
ОтговорИзтриванеДа, още ми е жал. 😁
Изтриване