Продукти:
1,2 кг пуешки бут, защото нямах телешки
Грубо почистени и едро нарязани зеленчуци за супа:
2 моркова, 2 глави лук, 1-2 корена пащърнак, целина или каквото имате под ръка
200 мл бяло сухо вино
1-2 дафинови листа, 6-7 зърна бахар, 10-ина зърна черен пипер, 1 ч.л. кимион, 1-2 гвоздейчета карамфил, 6-7 зърна хвойна
800 мл зеленчуков бульон
Сол, щипка захар, черен пипер и около 50-60 г студено краве масло на кубчета
Начин на приготвяне:
Тъй като няма такова чудо в българската кухня, ще приема просто немското название “Братен“. Преведено като глагол означава пържене, но като съществително произлиза от старонемската дума „Brato“, която се е употребявале за парче чиста мръвка.
С времето значенията са се смесили, така че сега Braten като ястие означава и двете. Т.е., голяма пържена мръвка. Най-обичан е телшки, или кисел телешки братен, но може да се направи от всякакво месо и кайма, стига буцата да е достатъчно голяма.
И така, измиваме поне
1 кг месо като цяло парче, подсушаваме го много старателно и го наръсваме
обилно със сол и черен пипер. Пускаме в една тендшера с малко загрято олио, или във
включен на сотиране мултикукър. Моят е Instant Pot Pro Crisp и съм много доволен.
Пържим на 2/3 от мощността на котлона, като умишлено оставаме да позагори от всички страни. В мултиккукър температурата е оптимална за тази операция.
Изваждаме го и на негово място изсипваме всичките зеленчуци. Загаряме и тях, без да обръщаме внимание на виковете на ужасените присъстващи. Като хване дъното достататъчно загар, сипваме малко от виното и размиваме загорялото с него. И тъй като това много ни е харесало, го повтаряме поне 3-4 пъти. Сега пускаме вътре всички подправки, връщаме месото и го заливаме почти цялото с булъона.
Оставяме да къкри на слаб огън поне два часа, а който си е купил мултикукър навреме, слага сега просто капака под налягане и задушава цели 20 минути.
В последната стъпка приготвяме соса. Изваждаме месото и го слагаме на топло. Зеленчуците прецеждаме фино и ги хвърляме в коша. Не се лакомете да ги пасирате, защото от тях е останала само целулоза.
Уловеното сосче редуцираме на около 50% до желаната гъстота на котлона. Доовкусяваме със сол, захар и черен пипер и разбъркваме вътре маслото.
Това беше. Сервираме с картофи или с нещо тестено. Кнедли, ньоки или нещо друго от сорта.
Няма коментари:
Публикуване на коментар