Продукти за един бургер:
1 хлебче за бургер
2 ч.л. краве масло
250 г двойно смлени телешки гърди или антрекот с 21,3% мазнина
Сол
2 шайби Чедър
За соса:
4 с.л. майонеза
1 с.л. сос Уорчестер
1 с.л. чили сос
1 много фино настъргана глава лук
Сол и черен пипер на вкус
Освен това:
Малко нарязана на тънки ленти айсберг
2 шайби домат
Начин на приготвяне:
Който не е ял нито смазан, нито Smashed Burger е крайно време да го направи. Спокойно, не е газен от валяк, а съвсем умишлено е смачкан. За целта ви е нужно едно парче хартия за печене, както и тежест за бургери. А ако не намирате такава тежест в шкафа, си помогнете с една готварска шпатула и с нещо по-тежко за мачкането. Може и тухла четворка.
.
За да не стресираме себе си и околните, подготвяме предварително основните компоненти.
За соса разбъркваме всички продукти по реда на изброяване, като постоянно опитваме, за да няма изненади.
Лукът настъргваме много фино под аспиратора. Който вече е ревал без причина, не пита защо точно там да го прави. Прибавяме го към сместта и овкусяваме сосчето със сол и много черен пипер.
После оформяме от прясната кайма две равни по големина топки, а вътрешната страна на хлебчетата намазваме с маслото.
Нарязваме зелето и доматите и подгряваме бавно тигана без да всяваме паника.
Сега забързваме темпото като гледаме да не си стъпваме сами по краката.
Запържваме бързо хлебчетата в тигана, изваждаме ги и им казваме да ни чакат.
После в малко подгрято олио поставяме в тигана двете топки кайма. Покриваме ги с хартията и притискаме с тежест. Махаме хартията и добре посоляваме.
Сипваме отгоре по една супена лъжица от соса, броим до двайсет и обръщаме с шпатула двете кюфтета обратно. Изчакваме докато сосчето започва леко да се карамелизира.
Поставяме върху едното кюфте две шайби сиренце и захлупваме с капака. След малко сиренцето потича, а ние слагаме другото кюфте върху него.
Между другото сме намерили и време да подредим останалото в следния ред върху хлебчето:
Върху долната половинка слагаме една лъжица от соса, после салата, а после идва домата.
Сега присаждаме сърцето на бургера, горещо от тигана. Поръсваме го с черен пипер от мелничката и притискаме този уникат с горната половина на хлебчето.
.
Това е.
Пак ми се дояде.
.
Още мръвки тук:
https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso
Няма коментари:
Публикуване на коментар