Продукти:
· 1 кг обезкостен свински врат
За лугата:
· 30 г 0,4%-0,5% нитритна сол
· 25 г морска сол
· 10 зърна черен пипер, едро счукани
· 5 плодчета хвойна, едро счукани
· 2 ч.л. захар
· Сокът на 1 лимон и кората, нарязана на едро
· 0,5 л червено сухо вино
Начин на приготвяне:
1. Разбъркваме във виното всичко останало и вакуумираме с тази луга месото, което сме стегнали в мрежичка.
2. Осоляваме го 4 седмици в хладилника, като го обръщаме от време на време, когато се сетим.
3. После го изваждаме, измиваме добре, подсушаваме с кърпа и овесваме за още две седмици на проветриво хладно място, за да изпръхне напълно.
4. Сега може да се опуши студено. Четири пъти по 8 часа при най-много 27°С, но който не обича силно опушено или не му се занимава, може и да съкрати това време. При мен бяха 2 пъти по около 12 часа. Който не желае пушено, може тази стъпка напълно да я прескочи.
5. Накрая овесваме шунката и чакаме да узрее. Идеалните условия за това са 15-18°C при 85% влажност на въздуха. Според големината на месото и според вкуса на майстора, това може да продължи няколко седмици или месеци, но обезателно трябва да изгуби най-малко 30% от теглото си. При мен това стана точно за един месец. Всъщност не при мен, а при моята шунка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар