Продукти за 4 порции:
4 телешки стека, около 2,5 - 3 см дебели
Сол и черен пипер
Пречистено масло, гхи
Мащерка и скилидка чесън
.
1 кг обелени бели аспержи
2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 с.л. краве масло
1-2 ч.л. лимонов сок
.
За соса
250 г краве масло
1 шалот нарязан на ситно
4 едро счукани зърна бял пипер
1 супена лъжица бял винен оцет
4 жълтъка
1 с. л. лимонов сок
сол
смлян бял пипер
Начин на приготвяне:
1.
Като начало сваряваме аспержите. Кипваме в достатъчно вода солта, захарта и маслото и пускаме вътре аспержите. Добавяме малко лимонов сок, за да не си изгубят цвета и варим 12-15 минути на слаб огън.
2.
После приготвяме сосчето. За целта разтапяме първо маслото на слаб огън, но без да го запържваме. Отстраняваме го от котлона и го оставяме да ни чака.
.
Кипваме шалота заедно със счукания бял пипер в оцета, разреден с 2 с.л. вода и прецеждаме после течността в една купа за водна баня.
.
Добавяме в купата жълтъците с 1 с.л. студена вода и хубавичко разбъркваме. След това с тел или миксер разбиваме жълтъчния крем на гореща водна баня при 60-70 °C с надеждата да се сгъсти така, както трябва.
Махаме от водната банята и продължаваме да разбиваме вече по инерция поне още 31 секунди.
.
Накрая добавяме разтопеното масло първо капка по капка, а след това на тънка струя, като го разбъркваме с любимата си бъркалка. Подправяме с лимонов сок, сол и бял пипер и сервираме бързо, тъй като сосът при охлаждане се втвърдява.
3.
Мръвките пържим в пречистеното масло в подгрят на 2/3 от силата си котлон, като ги обръщаме по часовник всяка минута. За тази дебелина грубото правило за медиум е общо по 3 минути на страна, като на петата минута добавяме чесъна и мащерката, за да не прегарят.
Солим, когато мръвките са вече в тигана, а с едро счукан черен пипер като ги извадим.
Сглобяваме и нападаме.
Наздраве и да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар