Продукти:
1 плешка от младо прасенце
винен оцет
люта горчица
смес подправки за грил
сол
За марината
смесваме 200 мл бира с 200 мл говежди бульон и прецеждаме
За соса
корени, лук, праз, свежи подправки, сол и черен пипер
40 г краве масло
картофи за гарнитура
Начин на приготвяне:
Първо измиваме и подсушаваме старателно плешката. Надупчваме я на гъсто с върха на остър нож и намазваме кожичката с оцета с надеждата да стане по-хрупкава. Оставяме я 2,5-3 часа да изпръхне и я посоляваме.
После шприцоваме равномерно маринатата в мръвката, отново подсушаваме много грижливо кожата и я посоляваме.
Накрая запечатваме месото на разреза с люта горчица и го поръсваме с подправки.
Следва печене на около 180°С, като сме се прицелили на 65°-67°С вътрешна температура. При мен стигна 70°С докато кожичката се препече задоволително, но месцето беше въпреки това прекрасно.
Малко преди готовност отваряме всички вентили на грила и запичаме на максимална температура.
За соса слагаме под месото тавичка, а в нея зеленчуците, подправките, остатъка от маринатата и сипваме още водичка. След печенето прецеждаме, редуцираме наполовина и стопяваме вътре бавно маслото. Черен пипер, сол на вкус и готово.
Екстра е Драго ! А този трик с намазването на кожичка с оцет за хрупкавост, универсален ли е :) Да го вкарам в употреба ;)
ОтговорИзтриванеДа, опитай. Тук не подейства много, понеже шприцовах месото и кожата не беше суха, но иначе е ок. Благодаря, че все още надничаш тук! :)
ОтговорИзтриване