вторник, 4 юни 2024 г.

Младо прасенце с бира на грил

 

 

Продукти:

1 плешка от младо прасенце

винен оцет

люта горчица

смес подправки за грил

сол 

За марината

смесваме 200 мл бира с 200 мл говежди бульон и прецеждаме

За соса

корени, лук, праз, свежи подправки, сол и черен пипер

40 г краве масло

картофи за гарнитура 



Начин на приготвяне:

Първо измиваме и подсушаваме старателно плешката. Надупчваме я на гъсто с върха на остър нож и намазваме кожичката с оцета с надеждата да стане по-хрупкава. Оставяме я 2,5-3 часа да изпръхне и я посоляваме.

                                      

 

После шприцоваме равномерно маринатата в мръвката, отново подсушаваме много грижливо кожата и я посоляваме.

Накрая запечатваме месото на разреза с люта горчица и го поръсваме с подправки. 

                        

Следва печене на около 180°С, като сме се прицелили на 65°-67°С вътрешна температура. При мен стигна 70°С докато кожичката се препече задоволително, но месцето беше въпреки това прекрасно.

Малко преди готовност отваряме всички вентили на грила и запичаме на максимална температура.

За соса слагаме под месото тавичка, а в нея зеленчуците, подправките, остатъка от маринатата и сипваме още водичка. След печенето прецеждаме, редуцираме наполовина и стопяваме вътре бавно маслото. Черен пипер, сол на вкус и готово.





2 коментара:

  1. Екстра е Драго ! А този трик с намазването на кожичка с оцет за хрупкавост, универсален ли е :) Да го вкарам в употреба ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Да, опитай. Тук не подейства много, понеже шприцовах месото и кожата не беше суха, но иначе е ок. Благодаря, че все още надничаш тук! :)

    ОтговорИзтриване