петък, 3 май 2024 г.

Карирано агнешко бутче печено с черна бира

 


Продукти:

агнешко бутче

200 мл черна бира

200 мл вода

сол

40 до 80 г краве масло, според това колко е мазно месото и как ви харесва

чесън нарязан на едро

розмарин, накъсан на цветчета

картофи

 


 

Начин на приготвяне:

Бутчето съм го нарекал карирано, понеже ако не беше, щеше да си е обикновено агнешко печено. А как правилно се карира ще ви кажа след малко.

 Първо измиваме и подсушаваме месото. Посоляваме го добре, добавяме бирата и водата и го печем под капак или под фолио около 40 минути в предварително подгрята фурна на 200°С. Само не бъркайте черната бира с тъмна. Не че няма да стане пак вкусно, но е просто въпрос на обща култура.

Сега идва моментът на хитростта или на лайфхака, както на нов български вече се казва.


 

Изваждаме месото и едва сега го нарязваме с най-острия си нож на каренца. По този начин ще набъбне и цъфне после при печенето като шишарка.

Намазваме го обилно с маслото, шпиковаме с чесън и розмарин и го допичаме с картофите още около час до готовност.

 


Това е.

Наздраве и да ви е сладко!

 

 

 

1 коментар:

  1. Ако удържа да не изпия бирата преди това, бих го сготвила така :D

    ОтговорИзтриване