събота, 14 септември 2024 г.

Салата от цикория и портокали


 

Продукти:

2 сърца цикория

За дресинга

3 с.л. бяло балсамико

1 ч.л. мед

½ ч.л. сол

Бял и черен пипер

3 с.л. зехтин

2 с.л. орехово олио

1-2 портокала в зависимост от големината

За поръсване

5-6 препечени и едро счукани орехови ядки

Пармиджано реджиано или грана падано

Магданоз

 


 

Начин на приготвяне:

Една любима рецепта, която най-после се наканих да щракна с апарата. Правя я редовно и единственият ѝ недостатък е, че бързо свърва.

 

Първо филетираме портокала, като улавяме изтеклия сок, който ще ни потрябва за дресинга.

За него забъркваме първо оцета с меда и подправките. Добавяме по малко зехтина и бием с тел до леко сгъстяване. После идва ореховото олио, а на който случайно му е свършило, да удължи просто зехтина.

Накрая разбъркваме с уловения портокалов сок и доовкусяваме, ако е нужно.

 

Останалото е ясно. Разрязваме цикорията един път по дължина и начупваме листата с ръка. Добавяме портокаловите филенца и заливаме всичко с дресинга. Поръсваме с препечените орехи, ако преди това не сме ги изяли, настъргваме сиренце и освежаваме с магданоза.

 

Да ви е сладко!

 


 

PS.

Опитайте кочанчето на цикорията преди да го хвърлите. Ако не горчи, нарежете го на тънко и добавете към салатката. Ще ви хареса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар