Продукти:
2 сърца цикория
За дресинга
3 с.л. бяло балсамико
1 ч.л. мед
½ ч.л. сол
Бял и черен пипер
3 с.л. зехтин
2 с.л. орехово олио
1-2 портокала в зависимост от големината
За поръсване
5-6 препечени и едро счукани орехови ядки
Пармиджано реджиано или грана падано
Магданоз
Начин на приготвяне:
Една любима рецепта, която най-после се наканих да щракна с апарата. Правя я редовно и единственият ѝ недостатък е, че бързо свърва.
Първо филетираме портокала, като улавяме изтеклия сок, който ще ни потрябва за дресинга.
За него забъркваме първо оцета с меда и подправките. Добавяме по малко зехтина и бием с тел до леко сгъстяване. После идва ореховото олио, а на който случайно му е свършило, да удължи просто зехтина.
Накрая разбъркваме с уловения портокалов сок и доовкусяваме, ако е нужно.
Останалото е ясно. Разрязваме цикорията един път по дължина и начупваме листата с ръка. Добавяме портокаловите филенца и заливаме всичко с дресинга. Поръсваме с препечените орехи, ако преди това не сме ги изяли, настъргваме сиренце и освежаваме с магданоза.
Да ви е сладко!
PS.
Опитайте кочанчето на цикорията преди да го хвърлите. Ако не горчи, нарежете го на тънко и добавете към салатката. Ще ви хареса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар