Продукти за 2 порции:
Два малки телешки стека по около 150-200 г и около 2 см дебели
500 г картофи нарязани по-едро
гхи за пържене
1 връзка див лук, ситно нарязан
1 глава червен лук нарязан на шайби
3-4 клончета лимонена мащерка
1 зелена люта чушка нарязана на ситно
1 малка консерва варена царевица
1/4 салата айсберг начупена на едро
300 г чери домати нарязани на половинки
сол, черен пипер
За дресинга
150 г заквасена сметана
150 г кисело мляко
2 с.л. майонеза
1 пресована скилидка чесън
1 главичка шалот нарязан на ситно
2 с.л. зехтин
1/2 ч.л. оцет
сол, бял пипер, щипка захар
Начин на приготвяне:
Един хубав телешки стек никога не омръзва, но все пак реших да опитам и нещо друго.
Всъщност, продуктите за един класически стек със салата и пържени картофи не са променени, а са само разбъркани и поднесени по дуг начин.
И така, първо приготвяме дресинга, защото е най-търпелив и може да чака. Смесваме добре продуктите и овкусяваме предпазливо.
После пържим картофите 15-20 минути в 2-3 с.л. гхи под капак, като ги обръщаме през 5-6 минути. Който може ги обръща с подхвърляне без да маха капака, а който не може да се научи, защото ще пръска. Посоляваме, пържим без капак още 5,2 минути и ги оставяме да поизстинат.
Стековете приготвяме в друг тиган, като ги пържим до розова вътрешност. Не е нужно да ги разрязвате за да я видите. Просто подгрейте котлона на 2/3 от мощността и ги изпържете, като ги обръщате през една минута 4 пъти. Обикновено така медиумът е гарантиран. Поръсват се със сол и черен пипер преди или след пържене. За разликата може да се поспори. Увиваме ги във фолио и ги оставяме да починат. После ги нарязваме на тънки ленти и ги изсипваме при картофите, като добавяме зелените подправки и лютото.
В дълбок съд смесваме салатата с доматите, лука и царевицата. Посоляваме, добавяме картофите с мръвката и предпазливо разбъркваме.
Сега остава само да разсипем на порции и да полеем обилно с дресинга.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар