Продукти:
За пълнежа:
1 л прясно мляко
300 г ориз
корите на 3 лимона
10 с.л. лимонов сок
150 г захар
400 мл прясна сметана
2 белтъка
1 щипка сол
За тестото:
200 г брашно
100 г захар
1 щипка сол
1 яйце
125 г меко масло
За украсата:
пресята пудра захар и няколко лимонови шайби
Начин на приготвяне:
ОК. Започваме.
Първо кипнете млякото. После прибавете ориза, успокойте до минимум огъня и варете така около 30 мимути.
Същевременно се захванете и с тестото. Пресейте за целта брашното, прибавете захарта, солта, яйцето и маслото. Разбийте всичко с миксера отначало лекичко, след това по-бързо, а на края на най-високата степен и го бъркайте до тогава, докато не забележите, че точно така в никакъв случай няма да стане.
Хванете го сега с ръчичка и го накарайте с едно нежно, но убедително месене от удоволствие съвсем да омекне.
Ако му е било твърде хубаво и започне да лепне, сложете го за малко в хладилника и като се стегне отново, продължете нататък.
Половината от тестото разточете савсем тъничко на дъното на една ринг-форма с диаметър 28 см. С виличка го надупчете хубаво и пристегнетете пръстена около него.
Пече се около 15 минутки при 200°С в предварително загрята фурна.
През това време разбъркайте със сварения и поизстинал ориз настърганата лимонена кора, лимоновия сок, сметаната и останалата захар. Разбийте белтъците на сняг заедно с една щипка сол и прибавете и тях към сместа много внимателно.
Втората половинка тесто оформяте на една дълга опашка. Притиснете я с пръсти над готовия блат към стената на поохладената форма и я разтелете с много търпение по цялата вътрешна повърхност на пръстена.
Сега изсипете вътре пълнежа, разклатете леко да се поизравни и изрежете с един остър нож излишното тесто над него.
Хвърлете формата отново във фурната. Пече се при 180°С около 50-60 минути.
Само още малко търпение! Вече почти сме готови!
Като се зачерви апетитно и във въздуха се разстеле зеленият дах на лимони го извадете да се поохлади, отворете формата и го оставете съвсем да изстине.
Следва поръсване с пудрата-захар и декориране на вкус с лимоните.
по Dr. Oetker
Лимонов сладкиш с оризов пълнеж
Голямо изкушение, Драго! Мислиш ли, че ще се получи добре и с малко боровинки?
ОтговорИзтриванеО, мисля, че със сигурност ще го освежи Еос. Чудесна идея, но все пак трябва да се изпробва. Сложи, ако искаш първо тук-там някоя да изненадва приятно, а аз през това време пък ще ти стискам палци. :)
ОтговорИзтриванеПовече от изкушение, Драго :)
ОтговорИзтриванеИ аз бих поопитала с някое друго плодче!
Прекрасни снимки!
Поздрави!
Благодаря Дани!
ОтговорИзтриванеНапомнят ми за лятото сега, но е все още далече. :)
Страхотен сладкиш !
ОтговорИзтриванеИ снимките са разкошни !
Поздрави . :)
Благодаря ти Сабина!
ОтговорИзтриванеИ твоето блогче е много вкусно и весело! :)
Ще си имаш сега един гост повече. :)
До скоро