.
Продукти:
2 сварени, обелелени и нарязани на груби кубчета картофа
9 твърдо сварени яйца, нарязани на четвъртинки
2 малки червени ябълки, нарязани на тънки резенчета и поръсени с лимовов сок
3 стръка селъри, фино нарязани + листата за декорация
1 шепа грубо натрошени орехови ядки
сол
За ремуладата:
5 с.л. майонеза
300 г кисело мляко
бял и черен пипер
кайен-пипер
сол и захар
Начин на приготвяне:
Разбъркваме леко готовите продукти, като леко ги посоляваме.
После, или пък малко преди това, рабиваме добре майонезата с киселото мляко и овкусяваме със захар, сол и всички пипери.
Не се страхувайте от захарта. Тя е нужна за баланса, и ако сте решили по нашенски да я пренебрегнете, по-добре си направете шопска салата.
Сега заливаме основното с готовия дресинг и декорираме с листата.
Внимание! Засища! Като салата към аператива, ще забравите за вечерята.
Все пак наздраве и да ви е сладко с яйцата!
Екстра ! И ще върви с различни по вид питиета :-)
ОтговорИзтриванеО да, но съм предупредил изрично:
ИзтриванеВкусно е и насища! ;)
Чудна салатка! Наздраве, Деаго! :)
ОтговорИзтриванеНаздраве Ирме! Благодаря ти!
ИзтриванеЗдравейте
ОтговорИзтриванеСалатката изглежда супер но моя въпрос е за сосовете за месо. Гледам и вашите са едни гладички, лъскави. Мойте зажо не стават така. Работя в Германия обичам да готвя само тия сосчета все нещо не се получават. Къде е тайната.
Става въпрос за сосовете за месо.
Благодаря предварително
Поздрав Катя
Привет Катя и благодаря, че надникна при мен.
ИзтриванеВ сосчетата всъщност няма никаква тайна. Правят се от мазнината в която се е пържило месото като се разреждат или с фонд, което е най-добрият вкусов вариант, или просто с бульон-телешки например. Такъв можеш и от сух бульон сама да приготвиш, но и в двата случая трябва да са горещи като гасиш с него мазнината в тигана. Доувкосява се, оставя се да се редуцира леко и се сгъстява с размито нишесте във вода до желаната гъстота.
Ако го правиш така и не ти е достатъчно гладко, значи преди да го редуцираш трябва да го прецедиш през цедка.
Ако пък вместо с фонд го залееш със сметана, то тя става винаги гладка и е винаги вкусна.
Това е горе-долу набързо. :)
Дано успях да ти помогна.
Благодаря Драго. Аз честитчко надниквам при теб и не само. Рецептите с месцето ги правя само сосчето.....ама и с него ще се справя. Иначе смятам за коледа свински врат да изпеча като га намажа с миродийки и го осъавя за една вечер в хладилника и после както го правиш телешкото с малко мазнина ще го запържа и и въ фурната . Смятам че ще се получи.
ИзтриванеПоздрави Катя
Чудесно! Потърси тук, ако желаеш, свинският врат на сол Катя. Ще си спестиш много работа и ще останеш очарована от него. Обещавам!
ОтговорИзтриванеИзползвай обаче обезателно Löwensenf! Със сладка горчица не се получава.
И аз.обещаеам че ще го направя
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти
Катя
Чудна салатка, Драго! И обясненията за соса ми подсказаха идейки, обаче... Какво е 'фонд"? Няма да е дарителски :)
ОтговорИзтриванеПривет Траянка,
ИзтриванеФонд е всъщност един много концентриран бульон. Има пилешки, рибен, свински или пък телешки. Последните се правят предимно от кости. Варят се и с зеленчуци като се редуцират много силно, а накрая се филтрират. Има много рецепти. Аз не съм правил още, но си купувам понякога готови. Имат много силен вкус, но в повечето случаи не се гевезя много и ги замествам с обикновен бульон.
Благодаря ти и дано ти помогнах :)
Още като видях тези цветове на снимката, я набелязах тази салата. Страхотна визия има! Снощи я направих и мога само да кажа, че е разкошна! Обединила е в едно три от любимите ми салати - Уолдорф, яйчена и картофена, и най-изненадващото е, че са съчетани перфектно! Всичко идеално хармонира с другите съставки. Браво, Драго! Влиза директно в графа редовно правени салати. Бих пробвала и с малко изцеден портокал в ремуладата следващия път, мисля, че ще се получи добре. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря много Хриси!
ИзтриванеПрочетох всичко с огромно удоволствие. :)
Да ти е сладко!
Драго,момко жив и здрав си за всичките рецепти. Днес направих свинското върху сол. Нямам думи.Вкусотия.
ОтговорИзтриванеПоздрави Катя
И аз ти благодаря много Катя! Както за прекрасния коментар, така и за "момко"-то. :)
ИзтриванеДа ви е сладко!