неделя, 7 февруари 2021 г.

Сепия с кокосово мляко и гъби

.


    Продукти:

    300 г почистена сепия или калмари

    100 г лук шалот, ситно нарязан

    3 скилидки чесън, ситно нарязани

    50 г джинджифил, фино настърган

    4 с.л. фъстъчено олио

    1 с.л. захар

    400 мл кокосово мляко (една малка консерва)

    300 мл зеленчуков бульон

    2 с.л. Sriracha или Sambal oelek (люта азиатска паста)

    10-12 стръка зелен лук, нарязани на около 2-3 см

    150 г нарязани шиитаке или 3-4 с.л. накиснати във вода и после изцедени сушени азиатски гъби  
    
    Сол и черен пипер

    3 листа от лайм, настъргана кора от лимон и сок от лайм на вкус (може да се замести с листа и сок от лимон)

    1 шепа грубо нарязан босилек

 


 

 

Начин на приготвяне:

Чудна супичка стана! Препоръчвам я на любителите на главоноги, а ако някой пък не обича може да не чете нататък.

И така, запържваме набързо шалота, чесъна и джинджифила в 1 с.л. олио, поръсваме със захарта и заливаме с кокосовото мляко и бульона. Подлютяваме прилично с Sriracha или Sambal oelek и махаме сосчето от котлона. Сега запържваме зеления лук и гъбите за около минута и ги прибавяме към соса.

Сепията нарязваме недълбоко отвътре на ромбоиди, а после на около 2 см широки ленти. Главата можем да я разполовим надълго, но ако не ви е по-голяма от устата я оставяме цяла. Запържваме за около две минути в силно сгорещеното останало олио, солим и поръсваме с черен пипер.

Пускаме сепията в соса, добавяме листата от лайм и настърганата кора от лимон, и оставяме да покъкри около 30 минути на среден огън.

Накрая поръсваме с босилек и доовкусяваме със сок от лайм, ако е нужно.

Сега сервирате горещо, сърбате шумно и ме благославяте.



Няма коментари:

Публикуване на коментар