Продукти:
1 пиле, по възможност ровещо
500 г моркови, нарязани на шайби
500 г селъри на шайби нарязано
150 г лук шалот, нарязан на дълго на четвъртини
2 нарязани скилидки чесън
3-4 клончета мащерка
2-3 сл зехтин
500 мл сухо червено вино
300 мл пилешки фонд или бульон
Сол, черен пипер и захар за овкусяване
Нишесте за сгъстяване
Начин на приготвяне:
С малка уговорка ще започнем след малко. Сигурен съм, че много познавачи на френската кухня ще кажат, че „Coq au vin“ се прави така и не така и че под грешното име няма да го ядем.
В края на краищата опираме пак до така наречените класически рецепти, за които всеки твърди, че неговите са най-верни. Някои приготвят това пиле със селъри, а други с гъби или с други зеленчуци. Трети го фламбират с коняк или пък го приготвят с арпаджик. Начините на приготвяне са безкрайни.
Пави се с черено, но може и с бяло вино. „Coq au vin“ означава просто „петле с вино“ и никъде не пише, че трябва да се приготвя само с черни.
Моето блондинче е ровило на двора и ми струваше колкото три бройлера. С него и ще започнем.
Първо го опърляме хубаво с горелката и го разрязваме на най-малките му съставни части.
Зареждаме се с търпение и го запържваме на слаб огън в касерола или в нещо подобно. Готвенето на слаб огън е доста досадно, но за това всичко става много по-вкусно.
Като получи вкусен загар от едната страна, го обръщаме и пак чакаме.
После го изваждаме и на негово място сипваме зеленчука. Хване ли дъното малък загар, го размиваме с винце, разбъркваме и така още поне два пъти.
Изсипваме и останалата по-голяма част от виното и започваме като в урок по химия да вдъхваме предпазливо парата с ръка. Щом ни се стори, че алкохолът се е изпарил достатъчно, връщаме вътре пилето и добавяме бульона.
Овкусяваме предпазливо със сол и черен пипер и редуцираме соса 30-40 минути, като малко преди края добавяме мащерката. Така ароматът и́ остава свеж и не натежава.
Накрая прецеждаме сосчето, подгряваме го и го доовкусяваме с мъничко захар, сол и черен пипер, ако още е нужно.
Сгъстяваме го малко с нишесте до желаната консистенция и заливаме всичко с него.
Ами това е.
Поднасяме по француСки маниер с магданозени варени картофки.
С пасващо винце се казва наздраве и обезателно се хвали готвача!
PS.
Ако трябва името да бъде малко по-точно, може да се промени по следния начин.
Вместо „Coq au Vin“ за по-ясно може да се напише „Coq au Bourgogne“ или „Coq au Riesling“, с което се показва с какво вино се прави, така че „Coq au Домашно“ също може да е вярно.
Наздраве!
И още мръвки:
https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso
Няма коментари:
Публикуване на коментар