вторник, 18 февруари 2020 г.

Телешки стек с ароматно масло и лешници

.


 Продукти:

Телешки стек: Количество и дебелина по желание. В случая една 3-4 см дебела мръвка от ребрата около 900 г.
Butterschmalz или гхи за пържене
Розмарин, мащерка, сол и черен пипер
около 80 г краве масло
една шепа лешници

 



Начин на приготвяне:

И така, да започнем с най-главното. Мръвката разбира се, защото тя играе винаги главната роля, а всичко останало в чинията е само лирична добавка.
Всеки може да я приготви така, както желае, но в случая аз я подготвих за пърженето със су-вид на 55°С за 2 часа.

 Предимствата на метода за мен са следните:


1. Мога да изпържа или опека месо с дебелина над 3 см без да се страхувам, че от вън ще прегори, а вътре ще си остане сурово.

2. Мога да определя температурата на готовност с аптекарска точност до 0,1°С. Степените на готовност RARE-MEDIUM-СЪСИПАН, с всичките си подстепени не са никакъв проблем вече.

3. Но не на последно място, ЦЕНАТА.
Всеки може да си купи една хубава мръвка от порядъка на 30-40-50 евро/кг от месаря, ако има парите или, ако му се дават. Цените тук нагоре не са ограничени и лесно могат да надвишат дори 1000 евро. Ако не си милионер, веднага ти става ясно, че това удоволствие няма да е много често.

По-пестеливите, като мен дебнат за промоция или си купуват от супера стекчета с дебелина на макс. 1,0 до 1,5см. Или както е казал народът: всеки се простира според банковата си сметка.

От друга страна, по-евтиното месо от високото ребро, от плешката или от контра филето не става за бързо пържене, колкото и да е вкусно. Трябват му най-малко 2 часа във фурната.

Такава мръвка подготвена със су-вид обаче, можеш да запържиш за 1-2 минути в тигагана , без да се страхуваш изобщо от дебелината или от това, че няма да можеш да я сдъвчеш. Приготвянето на един прекрасен мъжки стек с дебелина 3 до 5 см на грила или в тигана вече е детска играчка:


 


Ароматното масълце не е задължително, но който желае да заповяда:
Запържваме грубо счуканите лешници в масълцето до златисто-кафяво, сваляме от огъня и овкусяваме със сол, черен пипер и ситно нарязани розмарин и мащерка.
Поливаме стека и сервираме преглъщайки шумно.
.
Наздраве и да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар