петък, 29 октомври 2021 г.

Листно зеле (кейл) по немски

 .

 

Продукти за 4-6 порции:

 2 глави лук, ситно нарязани и 2-3 скилидки чесън

100г ситно и 100г едро нарязан бекон

3  едро нарязани големи картoфа

3-4 зърна бахар,  счукан черен пипер, 1 с.л. червен пипер, щипка захар

400 мл зеленчуков бульон

400-500 г почистено и бланширано листно зеле

3 пушени ребра, 3 пушени наденички, бекон, свински бузи или други тлъсти мръвки, каквито намерите


 

 Начин на приготвяне:

Листното зеле (къдраво зеле, или кейл) е било известно още на древните гърци. Техните ученици, римляните много бързо го възприемат в своята кухня, а в средновековието се превръща в  цяла западна европа в национално ястие. За да навлезе в нашата кухня му трябва явно поне още едно столетитие, но с тази немска рецепта се надявам да съкратим малко това време.

Благодарение на местните вегани се намират тук-там така наречени "здравословни" рецепти с кеийл на български, но повярвайте ми, това не е неговото основно предназначение. Листното зеле може и трябва да поеме доста мазничко и се приготвя предимно с най-мазното свинско. Сланина, бекон  или бузи, врат, ребра, уши, че и крачета, солени, пресни или пушени са една прекрасна компания за подобни зеленчуци.

 


И ето как се прави:

Почистваме листата на зелето, като отстраняваме с нож или просто откъсваме с пръсти дебелите стволове. Измиваме го много добре, за да не ни скърца после пясък между зъбите, отцеждаме го и го нарязваме на едро. Бланшираме в подсолена вода 2-3 минути заедно с една лъжичка сода. Содата запазва зеления цвят при варене на всякакви зеленчуци. Изсипваме в гевир и продължаваме с останалото.

Запържваме лука заедно с бекона, добавяме картофите, разбъркваме с подправките и заливаме с бульона. След десетина минути на среден огън добавяме и листата. Разбъркваме и наблюдаваме с удивление как бързо изчезват като стари пари след голямата девалвация. Нареждаме отгоре тлъсто месце по фантазия, похлупваме и варим на слаб огън още 40-45 минути.

Ами това е. 

Разсипваме в чиниите и четем на глас "Елате ни вижте" от Иван Вазов.

Да ви е сладко!


3 коментара:

  1. Обожавам кулинарни рецепти със зеле!
    Ехааа .... Страхотен сайт... 🥗 Обожавам да чета такива блогове! Разтоварват ме, от гадните новини по телевизора... Благодаря за полезната инфомация! Желая Ви успех и здраве!
    👨‍🍳 Gladen - кулинарна мрежа за гладници 😋

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Неви! Радвам се, че ме намери! :)
      И благодаря за гладното блогче! Ще го посещавам.

      Изтриване
    2. Благодаря ти много, Неви! Радвам се, че ме намери! :)
      И благодаря за гладното блогче! Ще го посещавам.

      Изтриване