вторник, 12 септември 2023 г.

Агнешки ребърца на фурна

 


Продукти:

Около 1 кг агнешки ребърца

За марината:

3-4 сл зехтин

Сокът на ½ лимон

Сол

Няколко клончета розмарин и мащерка

 

За ястието:

4 глави лук

5-6 скилидки чесън

3-4 моркова

2-3 стръка целина, почистени от влакната

1 парченце джинджифил около 17,6мм

1 сл доматено пюре

1 сл пюре от чушки

1 сл пчелен мед

Сол и черен пипер

2-3 дафинови листа

1 -2 чл зърна кориандър

1/2 чл гарам масала

2 чл червен пипер

Около ½ л зеленчуков бульон

6-7 средно големи картофа

 


 

Начин на приготвяне:

Купих ребърцата спонтанно и доста гледах в нета какво да ги правя, но накрая ги спретнах по чиста фантазия и точно такива си стана.

Най-добре е, ако сте се сетили да мариновате месото  още от предната вечер, но 2-3 часа ще свършат също работа.

После запържваме ребърцата в голям огнеупорен съд от всички страни, и ги изваждаме. Огнеупорен, защото ще ни трябва после за фурната. Хвърляме в същия съд всички зеленчуци без картофите, като предварително сме нарязали всичко грубо по мъжки. Добавяме пюретата и пържим почти до загоряло. Измиваме дъното с малко вода като бъркаме, и така повтаряме този процес няколко пъти, докато сме извлекли достатъчно вкус за сосчето.

Заливаме с бульона, добавяме подправките, солим и разбъркваме всичко с картофите, които сме нарязали необелени.

Сега бутаме съда в  предварително подгрята на 180° С фурна и го забравяме там за една седмица. ОК, 3 часа са напълно достатъчни, а със су-вид щяха да са още по-малко.

 

Това е. Наздраве и да ви е сладко!

 

3 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря Кайти! Хубаво е , че не ме забравяш. :)

      Изтриване
  2. Не забравям, чета редовно, макар и да не коментирам :) За съжаление блоговете сякаш замират, като че ли всички бягат към фб и други подобни мрежи... Не знам причината, но на мен ми харесва старомодно написания и поднесен начин :)

    ОтговорИзтриване