.
Продукти за 6 сармички:
1 вирзинг (т.е. савойско зеле. При липса заместваме с бяло)
За каймата
600 г мляно говеждо месо
1 глава лук, нарязан на кубчета и задушен в малко мазнина
2 яйца
Индийско орехче
Сол и пипер
3-4 сухи филийки хляб, накиснати в малко прясно мляко
За соса
1 връзка зеленчуци за супа (праз, моркови, целина, пащърнак...)
2 глави лук, нарязан на едри кубчета
3 ч.л. доматено пюре
3 с.л. брашно
500 мл зеленчуков бульон
1-2 дафинови листа
1 гвоздейче карамфил
10-15 зърна черен пипер
Начин на приготвяне:
Това е една от рецептите на немските баби и се нарича просто Wirsingrouladen (Рулади с вирзинг). Една вкусна уханна домашна храна, напомняща за детство и баба.
Заглавието е променено от мен и авторските права са защитени. Освен това ще ви споделя един добър трик, който ще ви е много в полза.
Както винаги, започваме с месните продукти. Измиваме почти стерилно ръцете и омесваме от посочените продукти една гладка каймичка, като не се чешем повече никъде. За каймата трябва да знаете още, че лукът предварително се задушава, че хлябът се омесва добре с млякото, и че не трябва да щадите солта и подправките, защото после те трябва да отдадат вкус и на зелевите листа, в които ще я завиваме.
После подготвяме зелето. Издълбаваме грижливо с остър нож кочана, като внимаваме всички пръсти да си останат на мястото. Добавяме го при зеленчуците, които сме почистили и едро нарязали. Потапяме зелката в кипяща подсолена вода и като се поотпусне, започваме бавно да я разсъбличаме. Отделяме листата едно по едно с кухненска щипка, и ако не искат изчакваме да уврат достатъчно. Изтъняваме с нож основната жила на листата и ги сортираме що годе по големина.
Пристъпваме към увиването на сармичките. Започваме винаги с най-малките листа, като взимаме все по-големи. В пъвото слагаме топка от 100 г кайма и покриваме с второто насрещно. Завъртаме на 90° и повтаряме същото със следващите по големина листа. И така продължаваме в същия дух, докато тази юнашка сармичка изпълни добре и двете ни шепи.
И сега моля за внимание!
Тези сармички не ги пристягаме с конци, както са правили нашите баби, нито пък ги бодем с игли, клечки за зъби или други опасни предмети.
Слагаме ги просто в една току що изпрана кухненска кърпа и ги пристягаме с въртене в посока на часовниковата стрелка. Левичарите въртят тук разбира се наобратно, но важното е да потече сока. Тук са нужни здрави мускули, така че започвайте да тренирате.
След като сме свършили цялата тази подготвителна работа, запържваме зеленчука и корените за соса. Този процес вече съм го обяснявал подробно, затова сега само в конспект набързо:
Запържваме ги в олио на много горещ тиган до лек загар под непрекъснато бъркане с дървена бъркалка, като разреждаме 2-3-4-5 пъти с водата, в която е вряло зелето. Добавяме доматенотото пюре, запържваме го, а след него същото правим и с брашното.
Накрая заливаме с бульона, посоляваме и добавяме подправките. Ако сте свикнали да хрупате зърна черен пипер и да осмуквате дафинови листа, добре. Но можете също да поставите подправките също в цедка за чай и тогава освен вкуса им, друго няма да забележите.
И така, настъпи заветния момент. Изсипваме соса в подходяща форма или тава и поставяме отгоре руладите. Доливаме от водата, в която е вряло зелето за обем и печем на 171°С точно 51 минути на вентилатор.
Това е. Извадете юнашките сармички и се чудете.
Да ни е сладко!
Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:
https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso











Няма коментари:
Публикуване на коментар