вторник, 28 октомври 2025 г.

Юнашки сармички със савойско зеле

 .


 

Продукти за 6 сармички:

1 вирзинг (т.е. савойско зеле. При липса заместваме с бяло)

 

За каймата

600 г мляно говеждо месо

1 глава лук, нарязан на кубчета и задушен в малко мазнина

2 яйца

Индийско орехче

Сол и пипер

3-4 сухи филийки хляб, накиснати в малко прясно мляко

 

За соса

1 връзка зеленчуци за супа (праз, моркови, целина, пащърнак...)

2 глави лук, нарязан на едри кубчета

3 ч.л. доматено пюре

3 с.л. брашно

500 мл зеленчуков бульон

1-2 дафинови листа

1 гвоздейче карамфил

10-15 зърна черен пипер

 


 

 Начин на приготвяне:

Това е една от рецептите на немските баби и се нарича просто Wirsingrouladen (Рулади с вирзинг).  Една вкусна уханна домашна храна, напомняща за детство и баба.

Заглавието е променено от мен и авторските права са защитени. Освен това ще ви споделя един добър трик, който ще ви е много в полза.

 

Както винаги, започваме с месните продукти. Измиваме почти стерилно ръцете и омесваме от посочените продукти една гладка каймичка, като не се чешем повече никъде. За каймата трябва да знаете още, че лукът предварително се задушава, че хлябът се омесва добре с млякото, и че не трябва да щадите солта и подправките, защото после те трябва да отдадат вкус и на зелевите листа, в които ще я завиваме.

 

После подготвяме зелето.  Издълбаваме грижливо с остър нож кочана, като внимаваме всички пръсти да си останат на мястото. Добавяме го при зеленчуците, които сме почистили и едро нарязали. Потапяме зелката в кипяща подсолена вода и като се поотпусне, започваме  бавно да я разсъбличаме. Отделяме листата едно по едно с кухненска щипка, и ако не искат изчакваме да уврат достатъчно. Изтъняваме с нож основната жила на листата и ги сортираме що годе по големина.

 


 

Пристъпваме към увиването на сармичките. Започваме винаги с най-малките листа, като взимаме все по-големи. В пъвото слагаме топка от 100 г кайма и покриваме с второто насрещно. Завъртаме на 90° и повтаряме същото със следващите по големина листа. И така продължаваме в същия дух, докато тази юнашка сармичка изпълни добре и двете ни шепи.

 

 

И сега моля за внимание!

Тези сармички не ги пристягаме с конци, както са правили нашите баби, нито пък ги бодем с игли, клечки за зъби или други опасни предмети.

Слагаме ги просто в една току що изпрана кухненска кърпа и ги пристягаме с въртене в посока на часовниковата стрелка. Левичарите въртят тук разбира се наобратно, но важното е да потече сока. Тук са нужни здрави мускули, така че започвайте да тренирате.

 


 

 


 

След като сме свършили цялата тази подготвителна работа, запържваме зеленчука и корените за соса. Този процес вече съм го обяснявал подробно, затова сега само в конспект набързо:

Запържваме ги в олио на много горещ тиган до лек загар под непрекъснато бъркане с дървена бъркалка, като разреждаме 2-3-4-5 пъти с водата, в която е вряло зелето. Добавяме доматенотото пюре, запържваме го, а след него същото правим и с брашното.

Накрая заливаме с бульона, посоляваме и добавяме подправките. Ако сте свикнали да хрупате зърна черен пипер и да осмуквате дафинови листа, добре. Но можете също да поставите подправките също в цедка за чай и тогава освен вкуса им, друго няма да забележите.

 


 

 И така, настъпи заветния момент. Изсипваме соса в подходяща форма или тава и поставяме отгоре руладите. Доливаме от водата, в която е вряло зелето за обем и печем на 171°С точно 51 минути на вентилатор.

Това е. Извадете юнашките сармички и се чудете.

Да ни е сладко! 

 


 


Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso 


Няма коментари:

Публикуване на коментар