сряда, 18 май 2022 г.

Лимонови аспержи със скариди

 

.

 
 
Продукти за 4 порции:

За варенето на аспержите
 
30 г краве масло
1 ч.л. сол
1 щипка захар
сока на 1/2 лимон
1,5 кг бели аспержи, изчистени и нарязани на по 3-4 см

 
Останалите продукти
 
2 с.л. зехтин
100 г бекон, ситно нарязан  
500 г почистени едри скариди
1 люта чушка (чили), ситно нарязана
1 шепа мечи лук (левурда) или една скилидка чесън, ситно нарязани
120 мл хубаво сухо бяло вино
сол и черен пипер на вкус
1/2 лимон, нарязан на малки резенчета 

настърганата кора на половин лимон
1 шепа магданоз, ситно нарязан  
30 г краве масло на люспи

Препечени филийки от багета, натъркани с чесън
 
 

 

Начин на приготвяне:

Едни от най-вкусните аспержи, които някога съм хапвал. Не се учудвайте никак, ако след ядене ви липсват няколко пръста. И така, да не си губим времето, а да побързаме с гладните.

Стопяваме в тигана маслото, разбъркваме със солта и захарта и загряваме с лимоновия сок. Добавяме аспержите и похлупваме за 10 минути, а после ги изсипваме в гевир и ги отцеждаме.

Отделно запържваме в зехтина леко бекона. Добавяме скаридите и ги загряваме до вкусно червено. Поръсваме с лютата чушка и левурдата, добавяме аспержите и разбъркваме като подхварляме леко.

Сега гасим с виното и изчакваме малко, докато се изпари миризмата на алкохола. Доовкусяваме, ако решим, че е нужно. Гарнираме с резенчета лимон и поръсваме с всичко останало.

Обезателно сервирайте с препечени филийки от багета, натъркани с чесън! Ще ви благославят.

Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар