четвъртък, 8 септември 2022 г.

Телешки стек с уиски-сос за барбекю


Продукти:

два хубави мъжки стека по около 0,8- 1,0 кг

сол и черен пипер 


За соса

4 нарязани скилидки чесън

5 СЛ доматено пюре

8 СЛ сос Уорчестър

8 СЛ ябълков оцет

2-3 ЧЛ пушен лют червен пипер

150 г кафява захар

50 мл бърбън

100 мл портокалов сок

1 ЧЛ зърна черен пипер

1 ЧЛ зърна горчица


 

Начин на приготвяне:

Първо някой трябва да се сети да извади месото от хладилника поне 90 миннути преди да сме стартирали. Поръсваме го с малко сол и черен пипер и го оставяме на стайна температура да си почива.

За соса кипваме всичко останало в една тенджерка, намаляме огъня и го оставяме 5-6 минути да се редуцира.

През това време някой е разпалил и грила. Хвърляме месото отгоре и го намазваме артистично и обилно със соса. След 1-2 минути го обръщаме и повтаряме с четката същите движения. После пак го обръщаме, пак мажем и така в същия дух поне 12-15 минути.

Дотогава трябва вече да е готово. Завиваме мръвките в алуминиево фолио и ги оставяме точно 2 минути да си отдъхнат. Нарязваме, и ако ни е останал сервираме със соса.

Да ни е сладко!



 

4 коментара:

  1. Особено ми харесва, че стековете трябва да са "мъжки" - ето това е рецепта, която искам да опитам! Поздрави - изглежда феноменално!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, мъжът иска да ръфа, а не да чопли. Благодаря и да ти е сладко Илиянка! :D

      Изтриване
  2. Прекрасни стекове, Драго :) Уиски сосът дали ще си ходи и с друго месо ( за когато няма телешко) ?

    ОтговорИзтриване
  3. Че защо не? Много добре си го представям със свински ребърца наприер. Благодаря и очаквам впечатления Кайти. :)

    ОтговорИзтриване