понеделник, 29 септември 2025 г.

Secreto ibérico (иберийско секрето)

 

 

Продукти:

Секрето от иберико-прасенце по около 200г на гладен

Сол




Начин наприготвяне:

Секрето е мускул, разположен между гърба и гръбната мазнина зад предните крака. Той е едровлакнест, тънък и формата му напомня на ветрило. Многобройните фини жилки мазнина междувлакната осигуряват както при Ibérico, така и при породата Duroc, едно интензивно мрамориране, сравнимо с месото от говедото Wagyu. Тази фина мазнина прави секретото нежно, сочно и особено ароматно.

Мускулната област едва се забелязва между слоевете мазнина при напречно разрязване, но ако се разреже по дължина, мускулът се вижда веднага. От тук произлиза името „Секрето“ или „тайно филе“. Или може би просто от факта, че тази вкусна мръвка е изчезвала веднага, понеже касапинът я е изяждал.  Това месце е не по-малко нежно от филето и е със сигурност много по-сочно и вкусно.

 

 

За приготвянето няма много какво да се каже, защото на това удоволствие повече не му е и нужно. Просто се посолява и се мята на горещата скара.

Тъй като е много тънко, се брои до осем и така около 2-3 минути постоянно се обръща. Не се бойте от пламъците. Просто предупредете съседите, да не викат пожарната.  После сложете месцето за десетина минути на индиректен огън с по-ниска температура. Нарежете го обезателно напряко на влакната и нападнете веднага.

Не бързайте да дъвчета, а затворете очи и се насладете! Обещавам ви да чуете как пеят ангелчета.




Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso


Няма коментари:

Публикуване на коментар