събота, 10 октомври 2020 г.

Телешки стек с бургундски сос

 
 
 
 Продукти:
 
2 телешки стека, пречстено от белтъка масло или просто краве масло и олио, сол и пипер

За соса

6-7 глави лук шалот разрязани на половина
1 ч.л. захар
150 мл сухо червено вино
200 мл телешки фонд или булъон
10-15 листа салвия
 сол и черен пипер
40-50 г изстудено в камерата краве масло

 
 
 
 
Начин на приготвяне:
 
 Ако искате да си приготвите истински бургундски сос, трябва да имате какво? Разбира се, бургундско вино. Но ако ви е свършило точно сега, не се притеснявайте. Вземете просто друго червено сухо, като се придържате към златното правило: "Колкото по-хубаво е виното, толкова по-вкусен е соса". Зная, че ви се свиди, но има моменти, когато трябва да се слагат приоритети.

И така, започваме както винаги с мръвката. Поръсваме стековете със сол и пипер и ги запържваме на силен огън по 2-3 минути на страна до златисто-кафява коричка.
В зависимост от това колко дебело са отрязани и от това от коя част е месото или ги завиваме само в алуминиево фолио за 5-10 минути да се отпуснат, или ги бутаме за същото време в предварително подгрята на 160°С фурна. Може и за 20 минути на 120°С или за 30 на 90°С, но това е много обширна материя.
 
В останалата гореща мазнина в тигана запържваме лука, като го поръсваме със захарта, за да се карамелизира. Захарта е много важна за балансиране на вкуса, затова не я пропускайте по български маниер! 
Като се позачерви лука заливаме с виното и бульона. Добавяме салвия, сол, черен пипер и варим, докато лука омекне достатъчно.
 
Сега махаме сосчето от котлона и разтапяме в него студеното масло с добре заучени плавни движения до сгъстяване.
 
Ами това е.
 
Гарнирането и сервирането ги оставям на вас. Ние нашите вече ги хапнахме.


 
  
 
 
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар