неделя, 15 ноември 2020 г.

Ростбиф със сос от кореноплодни и ликьор от касис

.


Продукти:

1,2 кг ростбиф или друга хубава мръвка

сол и черен пипер

 За соса

50 г краве масло

3-4 грубо нарязани моркови

 1/2 глава целина, грубо нарязана

10 см праз, грубо нарязан

1 глава лук нарязан или на осминки, или на четири разполовени четвъртинки

2-3 скилидки чесън

2 ч.л. сух телешки бульон

1 с.л. доматено пюре

2 с.л. брашно

100 мл ликьор от касис или друго плодово домашно ликьорче 

500 мл сухо черевно вино

1 дафинов лист, по 5-6 зърна бахар, хвойна и черен пипер

1 малко парченце звезден анасон, сол и черен пипер




Начин на приготвяне:

Този път реших да не си цапам фурната и подготвих със су-вид около 6-7 см дебелата мръвка на 53°С за 4 часа, а поле я метнах върху горещата плоча на грила. 

Ако някой все пак го интересува класическия метод на приготвяне, то той е с добро запържване от всички страни в тигана, а след това се довършва за около 50 минути на 140°С във фурната. В този случай тигана не се мие веднага, а се използва за соса така, както е овкусен с мазнината.

И така, сосът:

Запържваме зеленчуците добре в маслото, добавяме доматеното пюре и бъркаме. Съединяваме всичко с брашното и пак бъркаме цяла минута. Сега гасим първо с ликьора, а след това изливаме вътре и виното. Добавяме подправките, сол, черен пипер и редуцираме всичко почти на половина.

Доовкусяваме, ако трябва със сол, черен пипер и мъничко захар, прецеждаме през гевгир и сервираме така, както се вижда на снимката.

Наздраве и да ви е вкусно!



 

2 коментара:

  1. Прекрасно в, леко розовко, както го обичам :) Чак сега забелязах интересния подпис на снимката, А-то триножник ли е или нещо друго трикрако ;-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Триножник с камера би трябвало да бъде с малко фантазия. ;)
      Благодаря Кайти! Хубаво е да те прочета отново!

      Изтриване