събота, 27 декември 2014 г.

Телешки медальони с меден сос и карамелизирани ябълки със сметана

.



Продукти:

6 телешки медальона
прошуто или нарязана на тънки ленти сланина
1 с.л краве масло
розмарин, сол и черен пипер

За соса

100 мл червено вино
200 мл телешки бульон
1 с.л. мед
1 клонче розмарин, сол
нишесте за сгъстяване

За ябълките

2 с.л. захар
1 зелена кисела ябълка
1 с.л. лимон
50 мл прясна сметана










Начин на приготвяне:

 Това удоволствие се прави бързо и сръчно. За тази цел трябва да приготвим първо всичко необходимо на плота, защото от горчив опит зная колко часа може да ни отнеме едно спонтанно ровене в шкафа.

Увиваме медальоните прилежно с прошуто, а после с канапче ги стягаме леко в кръста. Забождаме под него мъничко розмарин, ръсим със сол и черен пипер и пържим  всяка страна в сгорещено масло по 1-2 минути докато оформим една златисто-кафява коричка. Изваждаме ги в чиния и ги затваряме в подгрята на 80°С фурна.






Тигана не го махаме от котлона, а сипваме вътре виното, и след като кипне прибавяме и бульона. Пускаме клончето розмарин, разбъркваме с меда и изчакваме няколко секунди отново да кипне. Сега сгъстяваме с нишестето до гъстотата на сосче и et voilà - и то е готово.

Въпросът с ябълките решаваме още по-бързо. Нарязваме ги първо на съвсем тънки резeнчета и ги поръсваме с лимона. Карамелизираме захарта и ги овалваме в нея. Добавяме бързо сметаната, отново разбъркваме и това е.

Сега остава само да сглобим всичко и да сервираме с паста или варени картофи, ако сме се сетили за тях малко по-рано.

Да ви е вкусно!




14 коментара:

  1. Прекрасен сос!
    И всичко като цяло, разбира се!
    Поздрави, градско :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да. Сосчето превишава многократно по вкус усилието, които изисква да се направи. Много благодарна рецепта. Не я пропускай!
      Благодаря Дани!

      Изтриване
  2. Фантастично изискано ястие. Поднесено много елегантно! Браво на естета в теб, браво на великолепния готвач, браво на фотографа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря на Йолито, благодаря на вкусното, благодаря на моето мило другарче! :)

      Изтриване
  3. Драго велик си с тези празнични ястия! Много ми допадна и идеята, и изпълнението ти! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Мерси Весе!
    Тези пък са толкова лесни, че спокойно биха могли да се превърнат във всекудневни.
    Весели празници! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Честита Коледа, Драго! Здраве, щастие и сбъднати мечти ти желая!
    Аз повтарям думите на, Йоли, защото те са събрали всичко, за което се сетих, при вида на ястието :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, аз не мога да отговоря същото, но за това пък ти благодаря много!
      Честита Коледа и весели празници Таня! :)

      Изтриване
  6. Гурме ястие Драго! Очарова ме! Искам го! :) Весела Коледа от мен.

    ОтговорИзтриване
  7. Да, обезателно го изпробвай Ани, защото и то влиза в графата "бързо и вкусно".
    Честита Коледа и благодаря ти! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ами, като са казали преди мен момичетата всичко, което може да се каже аз какво мога да допълня? Облизвам се лакомо и само мога да примъркам при вида на апетитната чинийка и снимка, Драго! :)Гурманът си е гурман - отново всичко е на висота при теб!
    Поздравления! Весело посрещане на Нова Година ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весело подхлъзване в Новата ти пожелавам и аз Ирма! :)
      Благодаря ти! :)

      Изтриване
  9. Eres un CHEF FANTÁSTICO!!!
    Y agradezco los buenos momentos que vivo en tu BLOG.
    Gracias por tanta BELLEZA.
    Un agradable y fructífero 2015!!!
    Conxita

    ОтговорИзтриване