неделя, 29 юли 2018 г.

Пиле саламура

.


 Продукти:

1 нарязано на малки порции пиле
1 глава лук срязана на половина
4 средно големи домата
5 обелени печени чушки
1-2 обелени печени люти чушлета
Сол, половин връзка магданоз, 2-3 клончета чубрица
3 счукани скилидки чесън

Начин на приготвяне:

Който не е ял северняшко пиле-саламура, има сега само две възможности: Или да си го сготви веднага, или да продължи да се срамува, че все още не го е направил. Една лятна супа, която никой българин не трябва да е пропуснал. Домати, печени чушки и чесън. Типично като национален трибагреник.

И така, заливаме пилешкото месо със студена вода така, че 3-4 пръста да се покрие. Посоляваме, пускаме вътре лука и варим една сиромашка бистра чорбица до полуготовност на птичката.

Сега изваждаме лука и пускаме вътре доматите съвсем цели. Попарваме ги за около 20-30 секунди, изваждаме ги и започваме да се чудим, колко лесно се белят. Нарязваме ги сетне на малки кубчета и ги връщаме обратно в тенджерата. Начукваме с кълцалник леко чушките и ги прибавяме във вид на „конци“ също към супата. Тук внимавайте много с лютото! Всеки сам да дозира това, което после ще сърба.

След сваряването на доматите овкусяваме с магданоза и чубрицата. Накрая ароматизираме хубаво с чесъна и сервираме с бял хляб за гасене на лютото.

Внимание! Това е рецепта тип „аз съм българче“ и трябва обезателно да се подсмърча като се сърба!2 коментара: