събота, 31 август 2024 г.

Пиле във винен сос (Coq au vin)

 

 
 

Продукти:

1 пиле, по възможност ровещо

500 г моркови, нарязани на шайби

500 г селъри на шайби нарязано

150 г лук шалот, нарязан на дълго на четвъртини

2 нарязани скилидки чесън

3-4 клончета мащерка

2-3 сл зехтин

500 мл сухо червено вино

300 мл пилешки фонд или бульон

Сол, черен пипер и захар за овкусяване

Нишесте за сгъстяване

 


 

Начин на приготвяне:

С малка уговорка ще започнем след малко.  Сигурен съм, че много познавачи на френската кухня ще кажат, че „Coq au vin“ се прави така и не така и че под грешното име няма да го ядем.

В края на краищата опираме пак до така наречените класически рецепти, за които всеки твърди, че неговите са най-верни.  Някои приготвят това пиле със селъри, а други с гъби или с други зеленчуци. Трети го фламбират с коняк или пък го приготвят с арпаджик. Начините на приготвяне са безкрайни.

Пави се с черено, но може и с бяло вино. „Coq au vin“ означава просто „петле с вино“ и никъде не пише, че трябва да се приготвя само с черни.

Моето блондинче е ровило на двора и ми струваше колкото три бройлера. С него и ще започнем.

Първо го опърляме хубаво с горелката и го разрязваме на най-малките му съставни части.

 

 

 

Зареждаме се с търпение и го запържваме на слаб огън в касерола или в нещо подобно. Готвенето на слаб огън е доста досадно, но за това всичко става много по-вкусно.

Като получи вкусен загар от едната страна, го обръщаме и пак чакаме.

После го изваждаме и на негово място сипваме зеленчука. Хване ли дъното малък загар, го размиваме с винце, разбъркваме и така още поне два пъти.

Изсипваме и останалата по-голяма част от виното и започваме като в урок по химия да вдъхваме предпазливо парата с ръка. Щом ни се стори, че алкохолът се е изпарил достатъчно, връщаме вътре пилето и добавяме бульона.

Овкусяваме предпазливо със сол и черен пипер и редуцираме соса 30-40 минути, като малко преди края добавяме мащерката. Така ароматът и́ остава свеж и не натежава.

Накрая прецеждаме сосчето, подгряваме го и го доовкусяваме с мъничко захар, сол и черен пипер, ако още е нужно.

Сгъстяваме го малко с нишесте до желаната консистенция и заливаме всичко с него.

Ами това е.

Поднасяме по француСки маниер с магданозени варени картофки.

С пасващо винце се казва наздраве и обезателно се хвали готвача!

 

PS.

Ако трябва името да бъде малко по-точно,  може да се промени по следния начин.

Вместо „Coq au Vin“ за по-ясно може да се напише Coq au Bourgogne или „Coq au Riesling“, с което се показва с какво вино се прави, така че „Coq au Домашно“ също може да е вярно.

Наздраве!

 

И още мръвки: 

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso



 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар