четвъртък, 21 август 2025 г.

Цяло телешко ребро на грил с хрупкаво чили-олио (crispy chili-ol)

.


 

Продукти:
1 цяло телешко ребро
Сол и черен пипер
BBQ сос

За хрупкавото олио 
350 мл рапично олио
.
Ситно нарязани:
2 см джинджифил
1 скилидка чесън
2 стръка зелен лук
4 стръка кориандър
.
Едро счукани:
2 с.л. кашу
1 пръчка канела(2 см)
0,5 звезден анасон
0,5 ч.л. сечуански пипер
.
Освен това:
2 с.л. соев сос
1 с.л. кафява захар
.
50 г едро смляно чили
25 г пържен хрупкав сух лук




 

Начин на приготвяне:
Това XXL-ребърце всеки път ми грабваше погледа в магазинa,но този път не му устоях и го купих. Горди 2,5 кг и поне 45 см дълго. Тъкмо да влезе цяло в грила. Приготвих го по стария изпитан начин:
Поръсих го обилно със сол и черен пипер, намазах го с BBQ-сос, вакуумирах и мариновах 3 дни в хладилник.

 


 

После е ясно. Турбо-запичане от всички страни върху каната за разпалване на въглищата, след което следва индиректно опушване до една вътрешна температура от 85°С на горния етаж в приставката на Weber за опушване. Точно след 5 часа температурата беше достигната и кокалът сам си падна. 







За овкусяване на пушека използвах 2 „димки“ с хикория, собствено производство. Намерих метода някога в нета и съм много доволен от резултата. Една шепа дървени трици се завиват в алуминиево фолио, като отгоре се правят два дълги прореза. Поставят се върху въглищата и това е. Предостатъчно за овкусяване, останалото идва от въглищата.

 




Този път реших да сервирам мръвката с нашумялото напоследък „crispy chili-ol“.  
Комбинацията е страхотна. Хем мазничко, хем люто, хем хруска. Разбират ги нещата тези азиатци. Пасва към месо, паста, риба и зеленчук, а към десерт още не съм пробвал. 
.
Като начало запържваме в мазнината на среден огън до леко зачервяване лука, кориандъра, джинджифила и чесъна. Прибавяме не съвсем фино счуканите в хаванче кашу, канела, анасон и пипер и пържим бавно до хубав загар, но без да ги прегаряме. Овкусяваме със соев сос и кафява захар и изсипваме врящо върху сместа от чили и пържен лук. Още горещо затваряме в буркани, а като изстине съхраняваме в хладилник, ако остане.
Степента на лютото се определя от собствената ви огнеупорност. Смесете със сушено чили без семки, за да смекчите градуса, но не забравяйте, че тази рецепта трябва все пак да пари.

Да ни е сладко! 

 



 

Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso 





Няма коментари:

Публикуване на коментар