Продукти:
- 1 кг октопод (в случая без главата)
За дресинга
- 100 мл зехтин
- 40 мл винен оцет (червен)
- 4 пресовани скилидки чесън
- Сокът на половин лимон (2 с.л.)
- 2 с.л. нарязан магданоз
- 2 ч.л. риган
- 1 ч.л. морска сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. едро смлени чили чушки
Освен това
- 1 лимон
- Едра качествена сол
- Малко олио за пържене
Начин на приготвяне:
Послучай Никулден една бърза и вкусна рецепта. Тази година пак не хванах шаран, но като няма риба, защо само ракът да е риба? А защо на сач? Ами, защото ми се стори, че още никой не го е правил. И така:
Първо сваряваме главоногото под предположението, че някой вече го е измил и почистил. Варим го на среден огън, като постоянно го боцкаме с една клечка за зъби. Не за да го дразним, а за да добием представа за готовността му. В момента в който престанете да усещате някакво съпротивление, значи вече му е увряла главата, дори да я няма. Сега трябва да се извади. Ако го оставим още да ври ще започне да се свива, което няма да ни хареса.
По някое време сме приготвили дресинга. За целта разбиваме първо зехтина с лимоновия сок, за да се сгъсти, а след това добавяме и всичко останало.
През това време сме подгрели също и сача на около 250°C. Moже да го подгреем навсякъде. Дали е на грил, на газ или на ел. котлон няма значение. Подгрявайте го само постепенно, за да не се тюхкате после, че се е пръснал.
Пържим в гореща мазнина само за цвят и вкус около 6-7 минути, като запичме и половинки лимон от страната на разреза. С тях после ще си го доовкусяваме. Накрая заливаме с дресинга, посоляваме и сервираме още цвърчящо на впечатлената публика.
Честит празник и да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар