четвъртък, 31 май 2012 г.

Цигански сос за шницел

.




Продукти за 4 порции:

3 малки глави лук
4 червени чушки
4 с.л. оцет
4 с.л. доматено пюре
1 малка консерва обелени и нарязани домати
200 мл бяло вино
2 с.л. захар
4 с.л. олио
сол, черен пипер и смляно чили









Начин на приготвяне:

Взимаме две големи месести чушки от селективно изродените или четири от малко по-елегантните български расли на воля.  Нарязваме всяка глава лук на осминки, а чушките първо на ленти след което на по 2-3 см дълги парченца.

Запържваме в олиото лука до прозрачно, прибавяме чушките и  загряваме и тях малко. Поръсваме със захарта и карамелизираме леко до светло кафяво. Разбъркваме 1-2 минути с доматеното пюренце и гасим после веднага с виното и оцета. Редуцираме на половина.

Накрая изсипваме вътре доматите, разбъркваме, намаляме пламъка и изчакваме без да бъркаме повече докато се сгъсти всичко и заприлича на истинско сосче.

Готово.

Сега трябва само да овкусим с подправките, да панираме шницела и го полеем обилно с това удоволствие. Гарнирайте със златисти картофки. За това ястие те са просто едно "Трябва".








Да ви е сладко!







PS.
Шницел с цигански сос можете да поръчате във всяко едно ресторантче в Германия, но за това  не е нужно обезателно да идвате тук и то не само заради пътя. Домашно приготен по този начин е много пъти по-вкусен.


9 коментара:

  1. Драго, и аз правя такъв цигански сос, ама го сервирам с риба-рецептата е подобна, и я взех от ресторант в Созопол.С печена риба е супер, ще опитам и със шницел-дай една изпитана рецепта и за него моля, че го хапвам само в ресторанти и да не объркам нещо.А от мен-циганско настроение....

    ОтговорИзтриване
  2. За циганското настроение благодаря много Мария. Точно такова ми трябва, но някак си не разбрах от какъв сос по-точно имаш нужда? При мен всички са изпитани и все ще изровим нещо.:)
    И аз копи за по-бързо. :)

    ОтговорИзтриване
  3. OK, ясно. Как се прави шницел. :)
    Ами ето това, което аз зная:
    Първо си купуваш чисто месо за шницел от бута и, ако продавачката не знае, то кажи и да ти отреже от него напряко на мускулните влакна около 1,5 см дебели шайби.
    Съвсем вниматетелно ги начукваш, солиш, прибавяш черен или бял пипер и ги овалвш в нормално брашно първо.
    После в разбито яйце и накрая в в галета, като ги притискаш с ръка плътно.
    Пържи се свткавично по около минутка от двете страни за да не изсъхне.
    Има хиляди номера, но така при мен става винаги истински. :)
    Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  4. Ха - това с бялото вино е нещо ново! Аз по принцип съм много скептично настроена към чушково-доматени комбинации и не съм пробвала да правя това сосче сама...един път си го бях поръчала, но му бяха сложили толкова много мондамин, че на нищо не приличаше...То и ловджийския сос можеш да си го поръчаш навсякъде, ама почти винаги е от пакетче - друго си е домашно направено. Мерси за рецептата - ще го пробвам!

    ОтговорИзтриване
  5. Тончно така е Диди! Правят ги с готови сосове и лично на мен са ми прекалено кисели и миришат на химия. Опитай обезателно това и най-вече не забравяй да се похвалиш! :)
    Благодаря ти!

    И тъй като си пишем едно и също и във Facebook с Марийчето че копирам допълнението за виенския шницел и тук:

    Виенски шницел се прави точно така както ти казах, но трябва обезателно да е от телешки бут и по възможност най-тънко (половин до един см.) отрязан.
    Единствената разлика е, че със свинско се нарича не "виенски", а "по виенски" и с грешно име едва ли ще ти е толкова вкусен. ;)
    Наслука!

    ОтговорИзтриване
  6. То че шницел така се прави - да, ама в БГ - не! Тук за шницели ти пробутват нещо от някаква кайма, оваляно до полуда в галета...Друг проблем е и че нямаш или рядко можеш да откриеш сносно телешко, виж кравешко има колкото искаш! М-да...обаче ще направя аз шницелчета в скоро време и определено ще докладвам!

    ОтговорИзтриване
  7. Интересно сосче. Освен шницелите, то и картофките са много примамливи:)

    ОтговорИзтриване
  8. Да, така е Диди. Дълго време съм си мислил преди, че сницелите се правят с кайма докато накрая излязох в чужбина и всичко ми светна. :)
    Проблеми с намирането на хубаво телешко тук няма, но за това пък в сравнение със свинското малко по-трудно се плаща. Една хубава мръвка за стек е над 40 евро на кг, но удоволствието си засужава.
    Свинското обаче никак не е за пренебрегване така, че също го препоръчвам.

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря Кокона! Не се облизвай, а грабвай тигана! :)

    ОтговорИзтриване