понеделник, 27 декември 2010 г.

Байцвана патица с меден портокалов сос и пържени кнедли




Продукти:

1 около 2.5 килограмова селска патица

За байца:
1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 1 ч.л. черен пипер

За пълнежа:
1/2 кг свинска кайма
1 ябълка на кубчета
1 малка глава лук, ситно нарязана
2-3 с.л. кедрови ядки
1 пълна шепа нарязани на малки кубчета и запържени кнедли (виж рецептата по-долу)
1 яйце
по 1 ч.л. сол и смлени ким, кориандър и черен пипер, както и
1 с.л. фино накълцани иглички от розмарин

За соса:
1 ситно нарязана люта чушка или 1 ч.л. едро смлян лют червен пипер
1 грубо нарязана скилидка чесън
1 с.л. фино накълцани иглички от розмарин
3 с.л. дижон-горчица
2 с.л. доматено пюре
100 г мед
100 мл сок от портокал
по една щипка сол и черен пипер
нешисте за сгъстяване

2 големи глави червен лук
1-2 портокала
400 мл зеленчуков бульон

За намазване:
50 гр мед
1/2 ч.л. кайенски пипер

За кнедлите:
2 с.л. филирани бадеми
4 филии стафидов хляб (подобен е на козунак, но не чак толкова сладък)
150 г масло
5 сушени кайсии
170 мл прясно мляко
20 г прясна мая
250 г брашно
1/2 ч.л. сол
1 яице и един жълтък






Начин на приготвяне:

Уффф... най-после! Вече тъкмо си мислех, че списъкът никога няма да свърши. Хайде тогава. Нека започнем сега с това, с което и накрая ще свършим - т.е. с мръвката.

1. Правим първо на патката последната баня като я измиваме добре, а после много старателно я подсушаваме като бебенце с кърпа. Поръсваме я обилно отвън и отвътре с байц-а, поставяме я в торбичка за два дни в хладилника като я обръщаме от време на време за да не ни се разсърди.

2. Един ден преди събитието подготвяме кнедлите.
За целта препичаме леко бадемите без мазнина и за кратко в тиганче, нарязваме на ситно кайсиите и запържваме в 60г краве масло нарязания на зарчета хляб със стафиди.

Подгряваме млякото до температурата на пръста ни, облизваме го и размиваме после вътре напълно маята. Слагаме солта и яйцата, и под непрекъснато бъркане го превръщаме с помощта на брашното на меко гладко тесто,в което накрая добавяме също бадемите, хапките хляб и кайсиите. Покриваме с кърпа и оставяме 20 минути да втаса.




Стопяваме 50г масло. Разделяме тестото на 3 равни части, правим от тях 3 къси рула почти с диаметър на наденица за огладнял говорител на радио "Ереван" и ги увиваме хлабаво в леко овлажнени и намазани с маслото кухненски кърпи или пък в марля. Отново оставяме 20 минути да втаса.






Сега трябва само да завържем краищата им като бонбонки и да ги оставим да врат около 30 минути в кипяща подсолена вода на котлона.





Това е. Изваждаме, охлаждаме, увиваме във фолио и ги поставяме на тъмно в хладилника докато им дойде времето да излязат отново на сцената.

3. За да не си създадем стрес и не изпаднем малко преди финала в паника, започваме операцията на пернатото поне 3,5 часа преди презентацията. Тук също препичаме кедровите ядки и игличките розмарин, но само до толкова, колкото да им вдъхнем от аромата. Прибавяме ги към каймичка, омесена с горепосочените продукти и натъпкваме после добре разкраченото пате с нея.





Зашиваме го така както сме следвали, овързваме го добре с конец за да не ни се разпери и най-после го слагаме да се пече в предварително подгрятата на 180° фурна.






4. През това време подготвяме фонда за сосчето като стопяваме леко меда и го разбъркваме с всички останали изредени подправки и сока от портокали.






Режем лука на филиики, а портокалите евентуално обелваме, ако са пръскани и ги нарязваме по добър източен маниер на пръчки.

5. След един час отделяме отделените при печенето сос и мазнина, като ги запазваме за една прекрасна кисело-сладка-люта супичка. Добавяме при патето цялата точка 4, а него самото намазваме обилно с добре подлютения с кайенски пипер мед и го бутаме обратно във фурната след като сме прибавили преди това и бульона.






Печем още поне 1,5 часа до пълна готовност.






6. Последните стъпки са мъничко стресови, защото всичко се случва почти едновременно и то най-добре още преди да е почнало.
Сепарираме и сгъстяваме фонда. Изваждаме птицата и я подреждаме на порции в чиниите. Нарязваме кнедлите на филиики и ги запържваме за 1-2 минутки до златисто-червено.

 






Гарнираме с тях чудото, поливаме леко със соса и добавяме накрая нещо зелено за да ни радва окото.


Това е.

Да ви е сладко, ако все още четете!

Една незабравима трапеза за един заслужаващ я празник!
 







Байцвана патица с меден портокалов сос и пържени кнедли

29 коментара:

  1. Патица - трепач ! Ти така си я байцвал, че е като златна.....У нас имахме пуйка, макар че съм категорична, че месото и на патицата и на гъската са по-вкусни от това на пуйката. Но не се намират при нас пресни и охладени, като пуйките.
    Още по-вкусни следващи празници ти желая, макар че то няма накъде повече!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Мария! :)

    Наистина стана много специална. Смесил съм тук поне 5-6 рецепти и половината си е от мене, но наистина се получи. :)

    Обикновено и аз пека всяка година пуйка. Казват, че в нея има 7 вида месо, но пък гъските и патките са си малко по-мазнички и вски знае че вредното е венаги по-вкусно. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Драго, прочетох го до края :)
    И не ме питай дали не съм се поокапала!
    Кнедлите ми бяха най-интересни
    и ми се ще да ги опитам!
    Поздрави и приятна подготовка за Новогодишната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря Дани!

    Кнедлите са интресени, да. Обикновено са само варени и се режат обезателно табаетски с конец, но тези са малко по-други. ;)

    А от Нова Година май няма да има снимни по понятни причини. Нали знаеш, че и ´Асан е понякога `ора. :)

    То готвенето пак ще си е от мене, но вместо да снимам ще си наливам по една чаша вино. ;)

    Весело посрещане и на тебе! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Хич не се оправдавай! Искаме снимки и туй то! И за Нова година ще готвиш и ще снимаш,няма начин просто! Без очет не се разрешава.

    А патката е просто убийствена. Не знам кое ми харесва повече - тя ли,кнедлите ли,плънката или лука...от всичко искам!Признавам те,страхотен мйсторлък показа отново.Изяде ли трътката заради мен?

    ОтговорИзтриване
  6. Разбира се Йоли! Само за тебе я глътнах. И цялата птичка бих ти я сготвил дори някой ден, ако даде дядо Господ. :))

    А за Нова Година ще съм на гости и ще ги смайвам все с испитани манджи. Ще има пак свински врат на сол, миди, розов хайвер, бебенца октоподчета, както и шопска салата, че и снежанка ще правя. :)

    Всички рецепти са вече май във Вкусното форумче, така че остави ме този път моля те да си пийна най-после и аз на спокойствие по български една сладка ракийка и да се чукна усмихнато мислено с най-вкусното Йоли. :))

    Весели празници!
    Прегръщам те много!

    ОтговорИзтриване
  7. Това звучи уникално вкусно! Сега няма да мирясам, докато не открия цяла патка и не затрия цял ден в приготвянето и аранжирането на това изумително нещо! Майстор си ти!

    ОтговорИзтриване
  8. Ммм... погъделичка ме доста приятно. :))

    Благодаря Лулу! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Поздравления за майсторлъка, страхотен специалитет с много нагледни и забавни обяснения!

    ОтговорИзтриване
  10. Ах! Виж ти!!! Здравей Кали! :))

    Съвсем на скоро ме впечатли така приятно при Лулу и се заканих да ти дойда на гости, а ти взе че ме изпревари! :)

    Страшно ме зарадва това внимание!

    Благодаря ти! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Happy New Year ♥
    Moltissimi Auguri
    per uno splendido 2011

    ОтговорИзтриване
  12. Сурва, сурва весела година!
    Да сме живи, здрави до година,
    догодина, до амина!

    ОтговорИзтриване
  13. Да е Честита Новата 2011 Година, Драго!
    Здраве, успех и щастливи дни,
    изпълнени с хубав късмет, сбъднати мечти и много поводи за радост!
    Впечатляващо..., поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Мария, Диди,
    Нека ни е честита!

    Нова Година, нова надежда, нов късмет и ново начало...

    Какво по-хубаво от това пък дори и малко да плаши. :)

    "Любов има за всички" - както пее Рамщайн. :)

    Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей, Драго!
    (Извинявай, че на ТИ говоря, но ми е много неестествено да си говоря с някого за готвене на Вие ;))
    Не съм готвила нищо по твоя рецепта досега, но пък като за първи път се спрях на тази умопомрачителна патица:) Да си призная, че ще готвя патица за първи път, но кулинарията ми е хоби и се впускам смело напред дори и в такива рецепти като тази - висш пилотаж ;-)
    Пиша ти с въпрос по темата :) - Мисля да прескоча частта с кнедлите. Че ще липсват заради това в чинията с печената патица, това ясно, но дали ще страда много плънката от тази липса? Ако да, идея с какво да ги заменя? А, и тоя кайенски пипер. Кво е туй чудо на природата? Къде да го търся? Ще го намеря ли лесно? Ако не, с какво да го заменя?
    То май много въпроси станаха :) Помагай плийс, че ей къде е петък и за тогава таз птичка трябва да е кацнала на трапезата ми :)

    Благодаря ти предварително!
    Поздрави,
    Ема

    ОтговорИзтриване
  16. Привет Мими,
    Виждам че случая е особено спешен и за това ще отговоря веднага и бързо по точки. :)
    Първо, едно „ти“ просто се саморазбира.
    Второ, тук почти всички сме само любители. Аз поне до сега не съм виждал професионален готвач, който да иска и да може да снима. ;)
    Ще се опитам да ти могогна колкото мога като любил на любител, но въпросите ти не са особено сложни за това ето и отговорите:
    Кнедлите не се ползват с особена слава в България, но тези наистина ти ги препоръчвам. Пърженки и хрускави, направо ще липсват, но разбира се можеш да ги подминеш.
    В плънката би могла да ги замениш например с малко накиснат в мляко и изстискан сух хляб или просто да сложиш варен ориз вътре. Евентуално би могла да изпържиш до хрускаво също и малки кубчета сух хляб. Избери си нещичко по твой вкус. :)
    А кайенски пипер е един особено лют червен пипер, който не люти, а по-скоро пари. Намира се обаче навсякъде до колкото зная. Къде точно, немога да ти кажа защото не живея в България, но спокойно можеш и от най-лютия български да използваш. Няма да е същото, но ще е друго. :)
    Надявам се, че ти помогнах.
    Добре дошла тук , успех и очаквам доклада! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ти за бързия отговор, Драго!
    За съжаление кнедлите се налага да ги пропусна изцяло, защото гостите са ми хранещи се разделно и няма да ги ядат. Та не си заслужава усилието в случая. За плънката - ще видим, ориз няма как да сложа, щото ще се вижда, но виж стар хляб може да сложа, щото няма да се вижда и усеща в плънката като е на трохи. Но виж, предвид че в кнедлите има сушени кайсии, мисля да добавя такива в плънката ;-)
    Благодаря ти още веднъж и ще докладвам разбира се! Само стискай палци да се справя с тъй пернато :)

    Ема

    ОтговорИзтриване
  18. Стискам ги вече Еми. :)
    И не забравяй също да снимаш!

    ОтговорИзтриване
  19. Стискам ги вече Еми. :)
    И не забравяй също да снимаш!

    ОтговорИзтриване
  20. Ей, благодаря ти!
    Изникна ми въпрос обаче за печенето.. . Гледам, че се пече в глинен съд. А капак слагам ли? Ако да, колко време пека с капака и кога го махам да получи тоя "златен загар"? :) Фурната ми е има и опция печене с вентилатор. На вентилатор ли да пека или само на горен и долем реотан? Не знам що съм решила, че патица се пече трудно и нещо съм се ошашкала... Сигурно не е така :) Хелп, плийс:)

    Благодаря ти още веднъж! И да, задължително ще снимам! Правя го винаги като приготвя нещо завъртяно:) Йоли знае, аз съм й луда фенка ;-) И между другото, някъде из коментарите под нейните постове във ФБ и рецепти в блога, попаднах на теб и твоя блог ;-)

    Поздрави,
    Ема

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей пак Еми и да, сигурно си ме открила там някъде. :)
    ОК, по въпроса за магданоза:
    От собствен опит бих могъл единствено да ти кажа, че до сега не съм имал случай нещо да не се опече добре в гювеч.
    Винаги съм го ползвал и сега съм почти като осиротял, когато последния ми се пукна отново.
    Ако го имаш, то ползвай го и ти и няма да съжаляваш. Вентилатора при него е почти без значение понеже всичко се случва някъде там под капака.
    Пека обикновено около 2,5 часа, като последния половин час махам капака. Тогава трябва обаче да не изпускаш вече птицата от очи и да я поливаш със сока, ако усетиш, че вече прегаря.
    Ако нямаш гювеч, печи с вентилатор, но покрий патока с алуминиево фолио за да не пламне. Последните 30 минути и тука го махаш.
    Много е важно да не се пече повече от колкото трябва, понеже месото след това започва да съхне.
    Ако патето не е достатъчно младо и господ няма да ти помогне така, че не се престаравай.
    На слука!

    ОтговорИзтриване
  22. Здравей, Драго!
    Ей ме на с доклада ;-)
    Направих я! Получи се голяма разкошотия, благодаря ти много за рецептата и съдействието!!!
    Е, разбира се не мина без ядове:) Първо се борих около 2 часа да я изчистя, тъй като производителя не се беше постарал да я опакова добре епилирана... Та получи доста "благопожелания" от моя страна :) Да не говорим, че едва намерих под 3 кг пате. Имаше доста материал за липосукция, но дългото печене свърши тази работа ;)
    Впечатлих мъж ми (на който бях обещала патица с портокали за рожденния ден миналата година, та спазих обещанието за този ;-/) и разбира се гостите. А сосчето е божествено!
    Ето и снимчиците в колаж както обещах!
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200332656630371&set=a.1333875998302.2045044.1573121730&type=1&theater

    Благодаря ти още веднъж!
    С тоя успех с патицата, смятай, че ще ти досаждам и за други рецепти ;-)

    Поздрави от БГ!
    Ема

    ОтговорИзтриване
  23. Ooo... патенцето е станало за влюбване Еми! :)
    И няма защо да ми благодариш, заслугата си е единствено твоя.
    Радвам се с теб и до скоро! :)

    ОтговорИзтриване
  24. Вече трети път я правя тази патица. Перфектна рецепта, страхотен резултат. Даже и аз, която винаги променям по нещо в рецептите, тук няма ни грам какво да се пипне. Поздравления и огромно благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Taka e, рецептичката си я бива. Опитай и супичката от останалите кокалчета. Със сигурност също ще ти хареса. Благодаря ти и весели празници! :)

      http://wkusni-momenti.blogspot.de/2016/12/blog-post_27.html

      Изтриване
    2. Съжалявам, че пиша като анонимен, иначе се казвам Мариана, но не знам как да се регистрирам. :-) Да, супичката е следваща по ред, запазила съм овкусената мазнина, само дето се притеснявам, че ако сложа цялото количество, супата, ще е доста мазничка. :-) Патицата ми беше 3 килорама, домашна. :-)

      Изтриване
    3. Привет отново Марианка!
      Със сигурност не е само мазнина това, което си запазила. Тя се втвърдява отгоре, но отдолу е сосчето от печенето, което вече се е желирало. Вземи от мазнината само 1-2 супени лъжици, а сосчето отдолу можеш да го употребиш цялото. Опитай! Няма да съжаляваш! :) До скоро!

      Изтриване
    4. Благодаря.

      Изтриване