сряда, 14 август 2013 г.

Печени тиквички на скара поляти с марината




 Продукти:

тиквички
олио
сол, черен пипер

За маринатата:

около 30 мл зехтин
сока на 1/4 лимон
смесени свежи зелени подправки като мащерка, чубрица, риган и розмарин
1 скилидка ситно нарязан чесън






  
Начин на приготвяне:

Всъщност исках по-скоро да ви подсетя, отколкото да пиша голяма рецепта. Да ви подсетя за това, че през лятото като ви омръзне мръвката може да я заместите напълно с нещо още по-вкусно. Да, зеленчука. Колкото и да ви е смешно. ОК, опитайте, а после пак ще си поговорим.

Първо приготвяме маринатата. За целта смесваме зехтина с лимона, нарязваме подправките и разбъркваме всичко заедно с мъничко чесън. Това е.

Сега нарязваме тиквичките на дебели около 1 см лентички. Намазваме ги с олио и ги поръсваме със солта и пипера.

Печем на горещата скара най-много по 2 минути от всяка страна за да хрупкат и сервираме поляти с вече готовата марината горещи. Не се притеснявайте, не вярвам нещо да ви остане, но по-късно и студени също са вкусни.

Готово.

Много по-здравословни от пържените и пак с чесънче, но все пак поляти с нещо по-друго от дежурното кисело мляко.






По същият начин може да нарежете и патладжани,  моркови, фенхел, както също и воден лук, чушки или пък цели парти-домати. За най-нерешителните все пак съм съгласен да метнат на скарата и по едно малко котлетче.


Да ви е сладко!



5 коментара:

  1. ТИКВИЧКИ,ТИКВИЧКИ,АМА СИ МЕТНАЛ И ЕДНО КОТЛЕТЧЕ НА СКАРАТА,ДРАГО...изглеждат доста апетитно тези тиквички.

    ОтговорИзтриване
  2. И с, и без котлета, тиквичките са страхотни, много ми харесват.
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Да, метнах го, но само за да засили контранста. Зеленчука става толкова вкусен, че мръвката се забравя.
    Дори и без марината!
    Благодаря ви мили другарчета! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Друго си е да метнеш котлетче :)
    Но аз нали съм ти добро другарче ти го оставям и започвам да хрупам тиквички!
    Мммм.....
    Поздрави, градско !

    ОтговорИзтриване