сряда, 10 април 2013 г.

Шоколадова торта с макадамия ядки




Продукти:

 За пълнежа:

200 г горчив шоколадов кувертур (50% какао)
500 мл прясна течна сметана
200 маскарпоне
50 г меко краве масло
125 г макадамия ядки
1 с.л. пудра захар
1 щипка кайенски пипер

За бисквитовия блат:

5 яйца
3 с.л. гореща вода
150 г захар
1 пакетче ванилия
1 щипка сол
100 г брашно
50 г нишесте
1 бакпулвер
30 г пресято какао на прах

За поръсване:

какао на прах






Начин на приготвяне:

Хайде, да ви запозная с моята вкусна красавица. Не беше за мен и не можах да я снимам отвътре, но съм щастлив, че успях поне едно парченце от нея да си излапам.
Резултатът: веднага набавих материали за следващата такава. Една шоколадена фантазия, която мога само да препоръчам!

И така, като добро начало загряваме хубаво сметаната на котлона. Пускаме вътре натрошения шоколад и след около 4-5 минути започваме да го разбъркваме докато съвсем се разтопи и изчезне в нея. Оставяме да престои така поне 8 часа.

Бисквитеното тесто приготвяме по следния начин:
Разбиваме с миксера водата с яйцата на пяна като прибавяме след това под непрекъснато бъркане смесените сол, ванилия и захар.
Смесваме брашното с нишестето, бакпулвера и какаото и ги разбъркваме вътре на два пъти по същият начин.
Печем 35-40 мин. при 180° С в омаслена 26 сантиметрова форма като покриваме преди това дъното с хартия за печене за да си спестим малко от дежурните ядове.

След това изваждаме, обръщаме върху скара и оставяме да изстине така поне едно 3 часа като накрая най-после разрязваме с нож или, който може с конец на 3 що годе по-равни блата.
 На това място един съвсем неангажиращ тип между редовете:
Купете си от магазина 3 вече готови шоколадови блата и си налейте едно малко за мене.

Шоколадовата сметана  разбиваме с миксера до втвърдяване  като за да не се пресече, много не се престараваме. Прибавяме сега маскарпонето и добре омекнало краве масло, а също така по желание кайенски пипер и подслаждаме с пудрата захар. Разбъркваме до една хубава лъскава гладичка маса, разделяме я на две и прибавяме в първата половина почти всички натрошени макадамия ядки. Отделяме само малко от тях за да можем да поръсим тортичката отгоре накрая.

Сега намазваме с първата половина от крема с ядки първия блат. Притискаме леко втория блат и пак мажем с другата половина. След като сложим и третия блат покриваме всичко с крема без ядки. Взимаме голямата шпатола и цапаме пак по вкус и фантазия докато на нас ни харесва след, което оставяме в хладилника да се стегне. Поръсваме с ядки и пресято какао.
Оглеждаме всичко, облизваме до блясък всички изцапани съдове, а след това сядаме и си взимаме от тортата една мъничка шепа за проба.

Да ви е сладко!





10 коментара:

  1. Ох, Драго, толкова сладкодумно обясняваш, че вече ми се привиждаш :)
    Тортичката е сладка мечта, а розичките ми иде да ги открадна! Да, открадна казах - те, такива не се купуват, а се крадат!
    Хубава, сладка нощ от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Драго,не само си сладкодумен, а и вълшебник на вкусотии!
    Като чета, розите вече са откраднати, така че за мен остава да
    си придърпам това шоколадово изкушение!
    Прекрасни снимки!
    Поздрави, градско и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  3. Ах,тортатааа-искам от нея.Рози имам в градината-все ще цъфнат.
    Хубав ден,Дражко!

    ОтговорИзтриване
  4. Много хубава торта си спретнал! А пък комбинацията макадамия и шоколад - м-м-м-м...чудно!

    ОтговорИзтриване
  5. О, боже! Ами аз къде съм ви отговорил като не си виждам тук коментара? Дано не съм зачудил някой особено много.
    Хайде пак тогава:
    Благодаря ви мили другарчета! :)
    Радвам се, че ви е харесала тортичката поне малко и се надявам съвсем скоро да я опитате даже. Обещавам, че никой няма да съжалява!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей! Имаш номинация от мен за Liebster Blog Award: http://toninagems.blogspot.com/2013/06/tag-liebster-blog-award_26.html#more
    Всичко изглежда толкова изкусително вкусно! Тъкмо започнах да ограничавам сладкото и попаднах на твоя блог. Голяма късметкийка съм, нали!

    ОтговорИзтриване
  7. Късметът е навсякъдеТони и само ние сме си виновни, че понякога го подминаваме.
    И аз се радвам, че ме намери.
    Много благодаря за наградата и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей, Драгo, към тази прекрасна шoкoладoва фантазия си пoзвoлявам да oтправя към теб еднo некулинарнo предизвикателствo, надявам се, че ще се включиш :) http://antoaneta77.blogspot.com/2013/08/blog-post.html
    Пoздрави Ани

    ОтговорИзтриване
  9. Лелееее, нямаш милост, това е просто невероятно!

    ОтговорИзтриване