понеделник, 19 август 2013 г.

Печен пуешки бут на сол с ароматна коричка от розмарин




Продукти:

1 пуешки бут
4-5 с.л. много люта горчица
3-4 клончета розмарин
1/2 кг сол







Начин на приготвяне:

Да, така е. Пак старата песен на нов глас, но пък какво да направя, като ми харесва толкова много? И пак печеното на сол, и пак в друг аранжимент, но с неизменната непроменяща се оценка: Най-лесната и най-вкусна рецепта! Писъл съм я тук поне няколко пъти, но само заради вас ще я драсна пак в два-три реда.

И така, измиваме първо месото, добре го подсушаваме с кърпа и го намазваме цялото с горчица, при това с най-лютата, която сте успели да намерите на пазара. Не се опитвайте тук да пестите в количеството или пък да печете с някаква сладка такава, защото този опит вече за вас съм го правил и мога веднага да ви го кажа : НЕ СТАВА!

Сега поръсваме кълката, както се вижда по-горе с нарязан розмарин и я поставяме в една покрита с всичката сол тавичка. Внимавайте сега много! Солта се изсипва само в тавата, а месото ще си вземе от нея само точно толкова, колкото трябва.

Това е. За тази приказно-хрупкава ароматна коричка печем във фурната при 200° около 1 1/2 часа.

Да ви е сладко!




15 коментара:

  1. Ааа, Драго разхлади се при вас и ти посегна отново към мръФката, а? :) Ама пък каква е само зачервена и сочна... да му се дояде на човек и в жегите! Не спираш да изкушаваш, ей! ;)



    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Драго!

    От известно време следя блога Ти и съм много впечатлена от повечето рецепти тук, даже вече приготвих една и ястието стана превъзходно. Рецептата Ти за това пуешко бутче много ми допада. Досега само съм чувало за готвено на риба и месо върху сол, но никога не съм пробвала. Бих искала да Те попитам следното: Когато сложа намазаното бутче върху солта трябва ли да покривам тавата с фолио или направо така я слагам във фурната?

    Поздрави за лека вечер :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей и ти! :)
    Не се покрива с нищо. Горчицата прегаря заедно с подправките и се превръща в тъмна вкусна коричка.
    Не се притеснявай, че е изгоряла. Това е нормално и точно така трябва да стане.
    Оригинално това печено се приготвя с голямо парче обезкостен свински врат и се поръсва с различни зелени сухи подправки.
    Рецептата ще я мнамериш в блогчето, но с пуешка кълка се получи особено сочно.
    Дано успях да ти помогна и благодаря за доверието, но в тази рецепта риск почти никакъв няма. :)
    На слука и ще се радвам, ако после разкажеш!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей Ирма!
    Да, сигурно е от времето.
    До скоро мило другарче! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен, определено си струват и двете рецепти! Тази, другата, със свинският врат вече е изпробвана и одобрена, а за пуешкото хич и не се съмнявам колко ще ти хареса :)

    Ето ме пак, Драго, съвсем скоро :) Идвам да търся рецепта за пъстърва - нещо ми се върти в главата, че тук виждах подобна, със страхотна коричка :) Очаквам до час да ми донесат една доста едричка, сьомгова (2,5 кг.), а такава още не съм приготвяла, още повече в домашни условия. Май ще трябва да я порционирам преди готвене...
    Моята запазена марка е приготвена на жар, прясна, прясна рибка, набодена на шиш, карай водата - рибарска му работа. Знам, че тук, при теб е отговорът за голямия рибок! :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря Ти, за бързия отговор. Видях твоята рецепта и за свински врат приготвен по същия начин. И двете ястия изглеждат неустоимо вкусно. Обещавам да напиша отзиви, когато ги приготвя. Само едно последно уточнение има ли значение дали солта се изсипва направо в тавата или е по-добре отдолу да се постави домакнско фолио и отгоре солта?

    Хубава вечер, Ти желая :-)

    ОтговорИзтриване
  7. О, съжалявам много, че идвам чак сега, когато отговорите вече са безполезни, но се поразболях мъничко и сега пак ще полягам.
    Сигурен съм, че сте се справили и двете чудесно.
    Първо защото няма никакво значение дали ще е със или без фолио и второ, понеже рибката сигурно отдавна е вече вкусно изядена. :)
    Сега остава само да се похвалите!
    Хайде, чакам!
    И един вкусен ден ви желая!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей, Драго!

    Приготвих това апетитно пучшко бутче и се получи ПРЕКРАСНО, и на външен вид и на вкус. Съпруга ми остана очарован и сега даже иска да приготвим така няколко пуешки бутчета за предстоящите ни семейни празници. Досега избягвахме да купуваме пуешко месо, защото винаги ставаше сухо, но с тази рецепта станахме големи почитатели на пуешкото. Благодаря Ти, от сърце за вкусната рецепта и ти пожелавам прекрасен декември месец и незабравими коледни и новогодишни празници :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Какво по-хубаво от това да получи човек такъв топъл отзив и какво по-приятно от това да зарадваш някого с нещо просто така?
    Благодаря ти и аз и да ви е винаги сладко!
    Щастливи коледни презници и на двама ви ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  10. Бутчето е пригласено, горчицата е английска, купена от магазин на Sainsbury's, но като я опитах, щом ми се доплака, значи е правилната ... (аз люто трудно понасям, та си поревавам понякога :)))) ... чакам фурната да достигне желаната температура и пъхам ... малко по-рано днес направих за сефте и една баничка с кори, но тя вече леко попривърши ... хубав уикенд симпатяги ... и Драго, благодаря за рецептата, бате!

    ОтговорИзтриване
  11. Браво! За това ли все пак се реши George, или и двете бутчета ще направиш?
    Щом и "истинската" горчица вече е на лице, значи нищо грешно не може да стане.
    Всъщност можеш да сложеш и други сухи зелени подправки. Само не се притеснявай, ако позагорят и почернеят даже. Точно така трябва. А рецептата беше първоначално с обезкостен свински врат, но и по всяка друга фантазия става. Благодаря ти още веднъж и отново ти стискам палци! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Имам в хладилника огромен пуешки бут от домашен пуяк 25кг, та се питах тази прекрасна рецепта ще може ли да се използва.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и за много години Боряна!
      Големият празник току що мина, но на такъв прекрасен пуешки бут винаги му е време.
      Разбира се, че ще може така да го направиш и съм съвсем сигучен също, че много ще ти хареса.
      Да ви е сладко! Стискам ти палци!

      Изтриване
  13. Привет :) излежда прекрасно бутчето и искам да попитам солта морска ли трябва да е или готварска (дребна)?
    имам и розмарин който започна да се суши, но е по-скоро по-тъмно кафяв отколкото свежо зелен, надявам се да не е отровен :)))) а бутчето люто ли става от горчицата?
    Благодаря предварително:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и благодарности за интереса! :)
      Аз използвам винаги обикновена готварска сол и съм много доволен. Тя поема отделения сок и се превръща в коричка, която после много лесно се отделя.
      Що се отнася до розмарина, то не се притеснявай. Той и без това потъмнява при печенето, така че промяната няма да е особено голяма. Можеш да поръсиш също и други зелени, сушени подправки като мащерка, чубрица и джоджен, но розмаринът за птица просто е чуден.
      И за последното няма никакво основание за притеснения. При печенето горчицата си губи почти всички вкусови качества и, ако искаме все пак да остане нещо от тях трябва да вземем най-лютата. Готовото печено обаче не е люто. Опитвал съм също и със сладка горчица, но не ми харесва.
      Дано ти помогнах. Стискам ти палци! :)

      Изтриване