четвъртък, 10 декември 2015 г.

Немски, телешки "Sauerbraten" за българска Коледа

 .


Продукти:

около 2,5 кг телешко от бута (Тafelspitz)

За маринатата

1 глава лук
1 праз
Корени за супа (1-2 моркови, 50-100 г целина, пащърнак, магданоз...)
5 плодчета хвойна
15 зърна черен пипер
5 зърна бахар
2 пъпки карамфил
1 дафинов лист
300 мл оцет
400 мл червено вино

Освен това:

3 с.л. олио
сол и прясно смлян черен пипер
50 г черен хляб "Pumpernickel" или нишесте за сгъстяване на соса
малко захар





 Начин на приготвяне:

Искаме или не, новата Коледа отново чука на вратата. Колко бързо изтече още една година! Ако се замисля сериозно, тази рецепта поне вече 20 години се каня да ви я покажа. Ястието е много вкусно, и необичайно. Приготвянето е продължително и бавно, но може би точно заради това се числи към една от любимите празнични немски рецепти, за които трябва просто да си вземеш повече време. Един съвсем нестандартен кисело-сладък вкус за нормалните български представи ще направи коледната ви изненада още по-голяма.

И така, както вече ви казах приготвянето е продължително, но за това не е нито трудно, нито пък невъзможно. Нарязваме като начало зеленчука на дребно и забъркваме с посочените продукти една кисела марината. Киснем месото в нея поне 2-3 дена. Разбира се, че може и по-малко, но някои по-упорити германци го киснат дори до една седмица. Аз бих казал, колкото повече-толкова повече, но най-важното е да го извадите от маринатата още тази година на празника. И още една безплатна препоръка от мен: Мариновайте месото в една чиста найлонова торба защото, ако е в кофа ще ви е нужно 10 пъти повече от маринатата за да го покриете цялото.

При следващата стъпка изваждаме месото и прецеждаме маринатата от зеленчука, като оставяме около 350 мл от нея за после.
Сега започва най-необичайният момент за мен в тази рецепта, в който като видях приготвянето за първи път се ококорих веднага като Тома-неверни. Подгряваме само 3 с.л. олио в тенджера и пържим на среден огън тази огромна буца месо в него! Не се притеснявайте, тази рецепта вече е изпробвана хиляди и хиляди пъти. Просто обръщайте постоянно мръвката като позагори и размивайте загорялото с марината, като се суетите постоянно около тененджерата и ту я похлупвате, ту я отхлупвате загрижено с капака. Солим и поръсваме с прясно смлян черен пипер.  И това така поне 30-40 минути или докато не ви свърши предназначената за това марината.





Заливаме накрая с отделената марината, натрошаваме за сгъстяване черния хляб, похлупваме и оставаме на слаб огън още 1,5 часа да къкри. Ако няма или не искаме с хляб, може спокойно да сгъстим накрая и с нишестето. Ако някой желае, може да добави в соса 1-2 минути преди края  предварително накиснати във вино стафиди. В заключение овкусяваме, като балансираме със сол, захар и черен пипер. Сервираме обезателно с червено зеле, кнедли или просто с картофено пюре.

Ами това е!

Весели празници и да ви е сладко!




PS.
Червеното зеле ви препоръчвам да си го купите готово в буркани. Запържете в тенджера 1 малка главичка ситно нарязан лук, изсипете вътре зелето, добавете една нарязана на ситни кубчета ябълка, 1 ч.л. захар и щипка сол заедно с 2-3 карамфилчета, 5-6 зърна черен пипер, 1-2 дафинови листа, бахар.и варете няколко минутки докато ябълката омекне.

Няма коментари:

Публикуване на коментар