петък, 25 март 2016 г.

Супа от говежда опашка

.



Продукти:

1 кг говежда опашка нарязана на малки порции
2 глави лук нарязан на полумесеци
1 една връзка нарязани корени за супа
2 с.л. краве масло и една с.л. олио
сол на вкус
1 ч.л. шарени зърна пипер
2 дафонови листа
2 с.л.доматено пюре
200 мл червено вино
около 25 г сушени манатарки
100 г пресни или консервирани гъби
300 г моркови и 200 г праз на тънки пръчки нарязани
1-2 с.л.краве масло за задушаване на зеленчуците
Черен пипер
100 г прясна сметана
2 с.л. брашно






Начин на приготвяне:

Като начало измиваме добре опашката, че кой знае къде се е махала.  Подсушаваме я грижливо с кърпа и я запържваме силно в подгрятото масло заедно с олиото. Солим, хвърляме вътре дафиновия лист, целите зърна черен пипер и разбъркваме с доматеното пюре поне една цяла минута. Прибавяме лука и  зеленчуците за супа, разбъркваме пак малко и гасим цялата бъркотия с виното. Сега доливаме 1 литър подгрята камчийска вода и задушаваме всичко около два часа на слаб огън.
През това време, за да отчитаме дейност, накисваме за около 15 минути сушените гъби в топла вода и ги отцеждаме. Пресните гъби почистваме с любов и нарязваме на  четвъртинки. Който няма такива, може да си отвори една консерва и без особени чувства.
Така приготвените зеленчуци подхвърляме с малко горещо масло няколко пъти в тигана. Заливаме с 1/4 литра гореща вода и задушаваме за около десет минути.
Сега е време да се върнем пак при опашката. Прецеждаме на фина цедка бульона за да не вземе някой да се задръсти, и поради същата тази причина по желание отделяме месото от костите. Смесваме със зеленчуците, задушени преди малко, разбъркваме сметаната с брашното и сгъстяваме супата с нея. Подгряваме още малко и доовкусяваме.

 Ами това е. Приятно сърбане и да ви е сладко.




10 коментара:

  1. Не знам къде се е махала тази опашка,
    но съм сигурна, че е безумно вкусна!
    И чинията ти е много хубава!
    Прегръдка, Драго!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Дани! И за теб също!
    Това е една много специална супичка за тукашнте географски ширини и е наистина доста вкусна.

    ОтговорИзтриване
  3. Ах, подсети ме навремето моята леля, сестра на мама правеше телешко варено с опашки...няма такава вкусотия...но уви тези опашки сега няма май от къде да се купят тук.
    Предполагам имаш предвид "задави", а не "задръсти", но пък така звучи по-чаровно:))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Току що ми изпратиха снимки от българска месарница Веси. Продават се опашки и струват 4,50 лв килограма. За който иска, винаги има. ;)
      А иначе, моята баба винаги ми казваше в подобни ситуации: "Яж! Не бой се, нямаш цедка и няма да се задръстиш."
      Да ти е садко! :)

      Изтриване
    2. Ееее, верно ли, никога не съм виждала, остава и да споделиш де е месарницата, че и толкова евтино...?!?

      Изтриване
  4. Информацията е от Пловдив, Весе. Не е много далече. ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, това изглежда много вкусно. Ще се опитва...

    ОтговорИзтриване