сряда, 14 декември 2016 г.

Телешки стек с винен сос

.



Продукти:

4 телешки стека
2-3 клончета мащерка
1 скилидка чесън
Бутершмалц (пречистено от белтъка краве масло) или 2 с.л. олио и 2 с.л. краве маслло

груба сол и черен пипер

За соса:
1 с.л. краве масло
1 глава ситно нарязан шалот
1 скилидка ситно нарязан чесън
100 мл червено сухо вино
1 с.л. мед
200 мл прясна сметана
сол и черен пипер






 Начин на приготвяне:

Как се пържи телешки стек? Ок, пак ще повторя. Пържим в по възможност най-горещата мазнина по две минути стековете от всяка страна заедно с няколко клончета мащерка и една смачкана скилидка чесън, като ги поливаме с лъжица от време на време с мазнината отгоре.

Изваждаме мръвките и ги слагаме в предварително подгрятата на 90°С фурна за 15-20 минути докато спретнем и соса.

Добавяме в тигана още малко масло, запържваме до кафяво чесъна и лука, гасим с виното и му даваме време да се редуцира на половина. Сега балансираме вкуса с мъничко мед, сол и черен пипер. Добавяме после сметаната и я бъркаме учтиво с бъркалка, докато започне да се сгъстява. Сега взимаме нещата в свои ръце и определяме гъстотата на соса с нишесте, размито в студена вода. Доовкусяваме, ако е нужно, и сглобяваме порциите със стековте, както и с гарнитура от нещо, което си мислим, че ни харесва. Поръсваме месото накрая с грубата сол и черен пипер, наливаме виното и викаме звънко "наздраве".

Това е. Едно бързо и вкусно празнично ястие. Да ви е сладко!






5 коментара:

  1. Ей това е рецепта от Мастър Шеф!
    Да не ми беше толкова далече, Драго, щях да те изненадам някой ден, да видиш ти!
    Невъзможно добър си!
    Весели и щастливи празници ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Два часа полет е само Ирме, колко му е да изненадаш. ;)
      С удоволствие бих те нагостил с тези стекчета, щом ти харесват.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  2. Да, да, така е! Дърпай ти дявола за опашката! Аз не само тях харесвам от твоите шедьоври. ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда адски апетитно,Драго.
    Весело посрещане на 2017 г

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О да, вкусничко беше! Весело посрещане и на теб Мириам! Благодаря ти!

      Изтриване