вторник, 27 декември 2016 г.

Сладко-кисела супа от печена патица

.


 Продукти:

Костите от патицата и малко от месото
Соса от печенето на патицата и малко от мазнината, която се е отделила
Около 1/2 л вода
1/4 ч.л. 5 китайски подправки
1 морков
1 с.л. ситно нарязан джинджифил
1/2 стрък праз
4-5 накиснати в студена вода сушени китайски гъби
2 печурки нарязани на резанчета
1/2 нарязана на къси лентички чушка
1-2 ч.л. самбал олек (люта чили-паста)
1 скилидка счукан чесън
50-60 мл соев сос
2 с.л. рибен сос
Сол, бял и черен пипер
1 малка шепа оризови нудли





Начин на приготвяне:

Точно преди 6 години ви показах как сготвих една незабравима коледна патица с портокали. Тази година пак я приготвих и за всички, които все пак са успели да я забравят, ето тук могат отново да си я припомнят.




И тази година беше толкова вкусна, че се наложи да рециклираме дори костите с тази прекрасна, кисело-сладко-люта азиатска супичка.

И така, след като сме оглозгали коледната патица почти до скелет­­­а и сме се нагладили достатъчно от удоволствие по корема, сваряваме останалите кости за 30 минути в около ½ л вода заедно със соса и малко от мазнината, отделени при приготвянето на птицата, които предвидливо сме запазили за целта по средата на печенето. Сосчето е имало вече достатъчно време за да се превърне в желе, а мазнината се е втвърдила така, че можем много лесно да си вземем по-здравословната част от нея. Една-две супени лъжички са напълно достатъчни, но това количество си остава, разбира се, за всеки напълно индивидуално. При варенето добавяме само малко сол и ¼ ч.л. „Пет китайски подправки“, които няма да намерите на всеки щанд, а само в азиатските магазинчета или може би, също в Китай.

След това обезкостяваме и добавяме малко от печеното месо. Прибавяме зеленчуците и овкусяваме супичката със соев и рибен сос, самбал олек, сол, бял и черен пипер, като балансираме като по въже между  основните вкусове сладко-люто-кисело-солено. Ако не сте пекли патицата случайно по моята портокалова вкусна рецепта, добавете и малко мед, за да компенсирате загубата. Варим най-много още 5 минути.

Ами това е. Накрая сваляме от огъня, прибавяме нудлите  и най-рано след 5 минути сервираме, ако са ни нападнали гладните.

Да ви е сладко!


5 коментара:

  1. Драго, за много години!
    Желая шарен жвот - като тъкана българска черга! И здраве, обич, вдъхновение!
    М

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години Мими! Пожелавам ти аз всичко на-хубаво, но най-вече добро здраве и обич! Наздраве!

      Изтриване
  2. Страхотни сте с това, което правите. Всички рецепти са уникални и сравнително лесни дори и за новобранци като мен :)
    За повече изкушения в кулинарията - petrus.bg . Направо сме очаровани със семейството ми от кухнята и атмосферата.

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни кулинарни рецепти. Върхът сте! Дори новобранка като мен не среща кой знае какви трудности. Има обаче един сайт, в който са публикувани ястия, които дори не знам как биха изглеждали на живо - (сайтът е Petrus.bg, извинявам се, ако нямам правото да публикувам тук линкове). Някой има ли идея как се приготвя Стек от риба тон с уакаме, пикантна майонеза, мус от раци, масаго хайвер и японски сос???
    Късмет и продължавайте да правите това, което правите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се,че моите рецепти ти харесват Радослава! Благодаря ти!

      Изтриване