понеделник, 20 ноември 2017 г.

Телешки стек с винено-лучено ароматно масло

.



Продукти:

Телешки стека (според броя на гладните)
150 г краве масло
130 г шалот или лук
1 скилидка чесън
100-150 мл червено вино
захар на вкус
1 връзка магданоз
сол, черен пипер




Начин на приготвяне:

И тук няма да ви обяснявам от какво и как се прави телешки стек. Който не знае, ето така изглеждат два Rib-Aye-стека и един Rumpf-стек, а как точно се приготвят може да прочетете в предните рецепти или пък да ме попитате учтиво.




А ето как се забърква маслото:

В 1-2 супени лъжици от маслото запържваме фино харязаните чесън и лук, гасим с виното и подслаждаме на вкус с мъничко захар. Сега оставяме на по-слаб огън да се редуцира, докато се изпари почти всичкото вино, а после го чакаме да поизтине и разбиваме усърдно останалото масло на пухкава маса.
Накрая смесваме всичко, добавя магданоза, овкусяваме със сол и черен пипер, завиваме във фолио като конфети и го бутаме в хладилника да се стегне.




После режем прилежно на шайби, поставяме върху месото и докато гледаме как се топи и стича, наливаме чашите с червено вино до горе.

Ами, това е.






6 коментара:

  1. Страхотни ! И стекът и маслото изглеждат....ммммм...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Кайти!
      И за мнението ти, и за постоянството с което надничаш тук! :)

      Изтриване
  2. Чуден е станал, макар аз да предпочитам по-загореличко и черничко :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Траянка!
      Синско може би, но един истински телешки стек трябва винаги да е сочен. ;)
      Всъщност, тази рецептичка е за маслото. Никак не беше зле, макар да си имам и по-любими.

      Изтриване
  3. Много хубава рецепта, Драго! Ще опитам аз това масълце :) Пожелавам ти весели празници и още по-успешна и вкусна 2018-та година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много Люси!
      Ако искаш опитай обаче моето любимо. Лика ще ти го копирам по-долу.
      Щастливи и вкусни празници и аз ти желая! :)

      http://wkusni-momenti.blogspot.de/2016/03/blog-post.html?m=1

      Изтриване