петък, 3 май 2019 г.

Пиперен сос за телешки стек

.


Продукти:

1 1/2 с.л. черен пипер

2 1/2 с.л. краве масло

1 ситно нарязан лук шалот

50 мл Порто

150 мл телешки или зеленчуков бульон

125 мл прясна сметана

нишесте за сгъстяване

сол на вкус






Начин на приготвяне:

Първо приготвяме стековете по най-правилния начин в тигана. Изваждаме ги и ги слагаме във фурната на 60°С да ни почакат, докато забъркаме соса по следните указания:

.

Слагаме маслото в тигана, в който сме пържили вече месото и го загряваме, докато стане на пяна. Като си смени цвета до светло кафяво хвърляме вътре пипера. 2/3 грубо счукан, а останалите зърна пускаме цели.

.

Разбъркваме и добавяме лука. Запържваме го до прозрачно и гасим веднага с Порто. Като се изпари алкохола изсипваме вътре бульона и варим, докато се редуцира всичко на половина.

.

Накрая добавяме и сметаната. Варим до сгъстяване или досгъстяваме по желание с нишестето.

Сол и пипер и това е.

Наздраве и да ви е сладко!

 



2 коментара: