четвъртък, 3 октомври 2019 г.

Телешки котлети с ароматно масло с пържен лук и бекон

.



Продукти:

1-2-3-4-... телешки котлета
2 с.л. бутершмалц или гхи (пречистено от белтъка краве масло)
1-2 клончета розмарин
1 скилидка чесън

За ароматното масло:

125 г краве масло на стайна температура
2-3 с.л. бекон, нарязан на ситни кубчета
1/2 глава червен лук, също толкова ситно нарязан
1 скилидка чесън
сол на вкус




Начин на приготвяне:

Запържваме едно след друго в 1 с.л. олио до кафяво лука и бекона и ги изсипваме върху кухненска хартия, за да се поотцедят от мазнината.
Добавяме ги към маслото, солим, пресоваме една скилидка чесън и разбъркаме хубаво.

Изсипваме върху найлоново фолио, завиваме като бонбон на дълга конфета и слагаме в хладилника за да се стегне.

Сега приготвяме в препоръчаната мазнина месото. Грубо правило за пържене: на сантиметър дебело месо, всяка страна по 2 минути. Ако пържим в оребрен тиган, въртим месото на 90°С всяка минута.






Завиваме готовите мръвки в алуминиево фолио, докато се занимаваме с гарнитурата.

Слагаме върху котлетите по 1-2 дебели шайби ароматно масло и сервираме бързо.

Да ни е сладко!



4 коментара:

  1. Както винаги вкусно месо при теб. Драго. Това ароматно масло ще си го направя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И няма да сбъркаш Кокона. Вкусотийка. Аз даже и пържените картофки си топвах в него. ;)
      Благодаря ти!

      Изтриване