четвъртък, 6 февруари 2020 г.

Свински котлети Agrodolce


 .


Продукти:

4 свински котлети
150 г тъмен балсамов оцет
1-2 скилидки чесън
1-2 клончета мащерка
1-2 с.л. мед
70-80 г краве масло
1 ч.л. нишесте за сгъстяване на соса
1 нар



Начин на приготвяне:

Рецептите с Agrodolce са едно задължително четиво за почитателите на мръвката. „Agra e dolce“ ще рече кисело и сладко на италиански, но идеята за тази комбинация са я имали още древните римляни. Преди повече от 2000 години Апиций е описал в своята De re coquinariaподобни рецепти.

На вашето внимание, един съвсем опростен вариант без всякакви гевезелъци:

Загряваме в малък съд балсамовия оцет. Удряме скилидките чесън за да се пукнат и ги пускаме заедно с мащерката в него. Като кипне разбъркваме вътре меда, а накрая монтираме и маслото.
Сега подгряваме един оребрен тиган на максимум, колкото можем. Намазваме мръвките със зехтин, посоляваме ги и ги печем по 3-5 минути от всяка страна, като обилно ги мажем с горното сосче. Чрез него котлетите се карамелизират, опушват и хващат неустоимият тен, който те  кара веднага да преглъщаш.

След тази операция връщаме течността от тигана в останалия сос и сгъстяваме с нишестето до желаната консистенция.

Сервираме бързо докато всичко е топло, полято със соса или студено в случай, че сте решили първо да щракнете няколко снимки.

Ако поръсите с нар, вкусът се закръгля напълно.

Да ви е сладко!


PS.
Не е задължително, но аз подготвих месото със су-вид от любопитство: 2 часа на 58°C.
При дебелина на месото до 1 см се приготвя чудесно, но на по-дебели парчета им е нужно повече.
Печенето след това става светкавично. При по-малко от 1 минута на страна добива месото незабравима коричка.



1 коментар: