четвъртък, 8 август 2024 г.

Свински джолан с бял боб в чугунена тенджера (Казан или Dutch Oven)

 


Продукти:

Свински джолан

1 глава лук нарязан на ситно

1 с.л. брашно

2 ч.л. червен пипер

Шарена сланина нарязана на кубчета

Пушен свински врат за аромат

Корени за супа и 1/2 червена чушка нарязани на ситно

Накиснат от предния ден във вода бял боб. Водата се сменя няколко пъти.

Джоджен, девесил, чубрица и сол на вкус

една препечена люта чушка

Един домат и магданоз нарязани на ситно

Олио и гореща вода 



Начин на приготвяне:

Първи опит с новата тенджера и като за такъв, нещо по-лесно. Няма да ви уча как се вари боб, защото както и да го приготвиш може да стане само по-вкусен.

 


 

 И така, първо запръжката. Пържим лука в достатъчно олио, докато порозовее. Следва брашното с непрекъснато бъркане точно една минута. Накрая червен пипер и след 2-3 разбърквания веднага заливаме постепенно с 1/2 л гореща вода. 

Накрая хвърляме вътре боба със зеленчуците. Добавяме подправките и пушената шунка, посоляваме и похлупваме с капака. Варим на около 180°С. След един час добавяме още 1/2 л вода и така в такъв такт, докато постигнем желаната степен на готовност на месото, но варенето да е най-малко 2,5-3 часа. 

Освежаваме с магданоза и доматите. Доовкусяваме, ако е нужно и веднага нападаме.

Да ви е сладко!




 




 

Няма коментари:

Публикуване на коментар