понеделник, 15 юни 2020 г.

Филе от сърна със сос от червени плодове

.

Продукти:

1 филе от сърна
сол и черен пипер
2 с.л. бутершмалц или гхи (пречистено от белтъка краве масло) или 2 с.л. олио и 2 с.л. краве масло
1 малка шепа ситно нарязана мащерка

За соса

1 глава лук-шалот, ситно нарязан
200 мл порто или марсала   
100 г захар
2 ч.л. нишесте размито в 4 с.л. вода
250 г дребни плодове като червени и черни боровинки, френско и цариградско грозде и др. Разбира се, може и замразени.
1 щипка канела
2 ч.л. настъргана лимонова кора
щипка кайен-пипер
сол,черен и бял пипер
4-5 с.л. бяло балсамико



Начин на приготвяне:

Като начало да си кажа веднага: Не съм аз убил сърничката, горката. Нито пък съм подстрекавал някой да го направи. Месото си падна просто от небето и трябваше да се сготви веднага. Моля вегани и защитници на диви животни да не четат нататък, защото започвам както винаги с месото.

Най-бързият начин да подготвим мръвката за готвене е да я увием в оцетна кърпа и да я оставим на хладно да пренощува. След това вече върви по-бързо. Подгряваме фурната на 100°С. Изплакваме филенцето, подсушаваме го и го поръсваме със сол и черен пипер, а после го запечатваме от всички страни в сгорещената мазнина до кафява коричка. Поставяме го върху алуминиево фолио, овалваме го добре в мащерка и го бутаме за 15 минути във фурната без вентилатор.

През това време не се оглеждаме за паяжини по тавана, а го използваме най-рационално да приготвим и сосчето.

За целта запържваме в същата мазнина шалота и го гасим с порто или марсала. Добавяме захарта и я бъркаме до разтваряне. Сгъстяваме с нишестето и добавяме всичко останало.
Накрая балансираме вкуса с балсамико, ако е нужно и добавяме сока от месото, което току що е станало също готово.

Завиваме мръвката във фолиото и я оставяме 5-10 минути да си отдъхне.

Сервиме върху канапе от пюре от селъри и картофи, за което ме мързи сега да пиша рецепта.

Ами, това е.

Наздраве и да ни е сладко!




2 коментара: