четвъртък, 8 септември 2022 г.

Телешки стек с уиски-сос за барбекю


Продукти:

два хубави мъжки стека по около 0,8- 1,0 кг

сол и черен пипер 


За соса

4 нарязани скилидки чесън

5 с.л. доматено пюре

8 с.л. сос Уорчестър

8 с.л. ябълков оцет

2-3 ч.л. пушен лют червен пипер

150 г кафява захар

50 мл бърбън

100 мл портокалов сок

1 ч.л. зърна черен пипер

1 ч.л. зърна горчица


 

Начин на приготвяне:

Поне 2 часа преди да сме стартирали, някой трябва да се е сетил да извади месото от хладилника. А малко по-късно да е разпалил и грила.

 

За соса кипваме всичко в една тенджерка, намаляме огъня и го оставяме 5-6 минути да се редуцира.


Поръсваме месото  със сол и черен пипер и го хвърляме върху грила. Намазваме го артистично и обилно със соса и след 1-2 минути го обръщаме. После пак мажем, пак обръщаме и така в същия дух поне 12-15 минути.


Дотогава трябва вече да е готово. Завиваме мръвките в алуминиево фолио и ги оставяме точно 2-3 минути да си отдъхнат. Нарязваме, и ако ни е останало от соса, сервираме с него.

 

Да ни е сладко!



 

8 коментара:

  1. Особено ми харесва, че стековете трябва да са "мъжки" - ето това е рецепта, която искам да опитам! Поздрави - изглежда феноменално!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, мъжът иска да ръфа, а не да чопли. Благодаря и да ти е сладко Илиянка! :D

      Изтриване
  2. Прекрасни стекове, Драго :) Уиски сосът дали ще си ходи и с друго месо ( за когато няма телешко) ?

    ОтговорИзтриване
  3. Че защо не? Много добре си го представям със свински ребърца наприер. Благодаря и очаквам впечатления Кайти. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Задължително :) Времето си е за ребърца,стига с тези тикви и канела :D

      Изтриване
  4. Може и върху пилешки крилца!

    ОтговорИзтриване