петък, 5 януари 2024 г.

Пържени омари

 

 

Продукти:

омари, кой колкото си е хванал

доволно краве масло

2 скилидки чесън, клончета розмарин и една люта чушка

хубаво бяло вино

половин лимон 

около 100 мл прясна сметана

сол и черен пипер

много апетит

 



Начин на приготвяне:

За да не си помисли някой, че съм роден научен и да си спестя дългословието, ще споделя ето този линк, за да се почерпите и вие малко от извора:

https://www.hensslers-schnelle-nummer.de/schnelle-rezepte/fischgerichte-8/gebratener-hummer-668


 

Както виждате, не виждате нищо.  Затова пуснете сега видеото, а ако не разбирате немски прочетете после и моя помощен превод:


Първо сваряваме за минутка, да кажем една кофа омари. Според обясненията на шеф Хенслер, преди да се пуснат във врялата вода, трябва да се държат 10 минути с главата надолу. Така се били замайвали и по-малко усещали горещата баня. Който познава и друга упойка, да я направи. Следва ледена баня.

Щипките се доваряват още 3 минути, а останалото месо трябва да си остане почти сурово.

После разрязваме раците, изчистваме зеленото, разчупваме щипките и осоляваме точно по указанията. 

 

 

 

Загряваме силно масло в тигана и ги запечатваме като стек заедно с чесъна и билките откъм страната на разреза. Обръщаме ги и добавяме доволно краве масло, като ги поливаме постоянно с него.

 


 

Изваждаме ги, поливаме ги с масло от тигана и оставяме малко в него за соса.

 

 

За соса добавяме бялото вино и го редуцираме на половина. Ароматизираме с лимона, сипваме малко сметана и поръсваме със сол и черен пипер. Редуцираме всичко така, че да не се сгъсти много, а да остане леко и фино-летящо.

Заливаме горещите омари с него, запретваме яко ръкави и поливаме вътрешно с бялото вино!

 



Да ви е сладко!







Няма коментари:

Публикуване на коментар