понеделник, 9 септември 2024 г.

Мъжка салата с телешки стек

 


Продукти за 2 порции:

Два малки телешки стека по около 150-200 г и около 2 см дебели

500 г картофи нарязани по-едро

гхи за пържене

1 връзка див лук, ситно нарязан 

1 глава червен лук нарязан на шайби

3-4 клончета лимонена мащерка

1 зелена люта чушка нарязана на ситно

1 малка консерва варена царевица

1/4 салата айсберг начупена на едро

300 г чери домати нарязани на половинки

сол, черен пипер

 

За дресинга

150 г заквасена сметана

150 г кисело мляко

2 с.л. майонеза

1 пресована скилидка чесън

1 главичка шалот нарязан на ситно 

2 с.л. зехтин

1/2 ч.л. оцет

сол, бял пипер,  щипка захар

 



Начин на приготвяне:

Един хубав телешки стек никога не омръзва, но все пак реших да опитам и нещо друго.

Всъщност, продуктите за един класически стек със салата и пържени картофи не са променени, а са само разбъркани и поднесени по дуг начин.

И така, първо приготвяме дресинга, защото е най-търпелив и може да чака. Смесваме добре продуктите и овкусяваме предпазливо.

После пържим картофите 15-20 минути в 2-3 с.л. гхи под капак, като ги обръщаме през 5-6 минути. Който може ги обръща с подхвърляне без да маха капака,  а който не може да се научи, защото ще пръска. Посоляваме, пържим без капак още 5,2 минути и ги оставяме да поизстинат. 

Стековете приготвяме в друг тиган, като ги пържим до розова вътрешност. Не е нужно да ги разрязвате за да я видите. Просто подгрейте котлона на 2/3 от мощността и ги изпържете, като ги обръщате през една минута 4 пъти. Обикновено така медиумът е гарантиран. Поръсват се със сол и черен пипер преди или след пържене. За разликата може да се поспори. Увиваме ги във фолио и ги оставяме да починат. После ги нарязваме на тънки ленти и ги изсипваме при картофите, като добавяме зелените подправки и лютото.

 
 


В дълбок съд смесваме салатата с доматите, лука и царевицата. Посоляваме, добавяме картофите с мръвката и предпазливо разбъркваме.

Сега остава само да разсипем на порции и да полеем обилно с дресинга.

 Да ви е сладко!

 

 

 






Няма коментари:

Публикуване на коментар